Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

29. 05. 2020. 18:48   >>  19:59 12

NEVLADINE ORGANIZACIJE

Smirivanje tenzija između CG i Srbije imperativ

Zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU) sporna pitanja treba da rješavaju u duhu regionalne saradnje, poručili su iz grupe nevladinih organizacija (NVO), navodeći da je smirivanje tenzija između Crne Gore i Srbije imperativ.


Zahtjev za smirivanje tenzija zatražile su NVO: Beogradski centar za bezbjednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar savremene politike i Centar za građanske slobode.

Smirivanje tenzija su zatražile i NVO Centar za evropske politike, Centar za međunarodne i bezbjednosne poslove, Evropski pokret u Srbiji, Institut alternativa, Komitet pravnika za ljudska prava i Politikon mreža.

U saopštenju tih NVO navodi se da je dužnost lidera obje zemlje da vlastitim primjerom pokažu spremnost da dijalogom riješe postojeće razmirice, umjesto da populistički podstiču niske nacionalističke strasti koje možda mogu donijeti glasove na predstojećim izborima.

“Odgovornost leži na zvaničnicima obje zemlje, koji treba da postave temelje evropskog puta za sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, da se ponašaju racionalno i diplomatski prilikom rješavanja spornih pitanja, uvažavajući suverenitet obje zemlje", smatraju u NVO.

Oni apeluju da se takva pitanja rješavaju kroz dijalog predstavnika relevantnih institucija i jedne i druge države, a ne putem izjava zvaničnika za medije.

Kako su kazali, Crna Gora i Srbija imaju zajedničku i dugu istoriju bliskih odnosa, a građane dvije zemlje povezuju neraskidive porodične, prijateljske, kulturne i ekonomske veze.

„Pozivamo ih da razmotre sve opcije bližeg povezivanja i saradnje od infrastrukturnog povezivanja i olakšavanja trgovine do udruživanja kapaciteta koji se tiču obrazovanja za budućnost, javnog zdravlja, zaštite životne sredine i borbe protiv posljedica klimatskih promjena", rekli su iz NVO.

Oni su objasnili da predstavnici vlasti moraju da pokažu da su politički zreli i odgovorni.

"Smatramo da ophođenje u odnosima dvije države treba da podstiče mir i stabilnost u regionu, slobode garantovane zakonima, privrednu, kulturnu, zdravstvenu i obrazovnu saradnju i stabilnost garantovanu nezavisnim demokratskim institucijama nasuprot individualnim političkim hirovima", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније