Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

29. 05. 2020. 19:50   >>  19:49 4

DPS

"Preispitaćemo rješenja u krivičnom zakonodavstvu"

Demokratska partija socijalista je prepoznata kao društveno odgovoran činilac koji apsolutno poštuje nezavisnost i samostalnost sudske grane vlasti, navodi se u saopštenju te partije. Ističu da su to dokazali nebrojeno puta odbijajući da komentarišu odluke sudova i onda kada su one donošene protiv najviših funkcionera te partije, afirmišući na taj način princip vladavine prava.

Isti onaj princip koji podrazumijeva doslednost i principijelnost u sprovođenju zakona koje prethodno donese zakonodavni dom, navode iz DPS-a. 

"Zato nas i čudi odsustvo principijelnosti i doslednosti u reakcijama onih koji su se ovih dana našli zabrinuti navodnim i konstruisanim ugrožavanjem nezavisnosti sudske grane vlasti od strane Demokratske partije socijalista," navodi se u saopštenju.

Smatraju da bi svi društveni činioci, trebalo da pokažu odsustvo selektivnosti, te da reaguju gotovo nakon svake sjednice Skupštine, budući da opozicioni predstavnici svakodnevno, direktno i neposredno na, kako su naveli u saopštenju, najvulgarniji i najprimitivniji način komentarišu rad sudstva i sudova u Crnoj Gori.

"Vjerujemo da će takvu praksu oglašavanja ustanoviti ubuduće, osim ako pravi cilj njihovog reagovanja, nije nanošenje političke štete jednoj političkoj partiji," naveli su oni.

Vladavina prava, takođe, podrazumijeva i da se sve grane vlasti pridržavaju svojih nadležnosti, te da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli, piše u saopštenju.

"Najavom izmjena pojedinih zakonskih rješenja koja su u ustavnoj nadležnosti poslanika i odbranom civilizacijskih tekovina antifašizma na kojima počiva današnja Crna Gora, Demokratska partija socijalista je dodatno afirmisala ustavni princip iz člana 11 Ustava Crne Gore. Imajući u vidu navedeno,  koristimo priliku da upoznamo javnost da će naš klub poslanika zajedno sa ostalim koalicionim partnerima, a uz učešće pravnih eksperata i nadamo se svih klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, pokrenuti preispitivanje određenih rješenja u materijalnom krivičnom zakonodavstvu. U tom kontekstu očekujemo stručnu i politike lišenu raspravu, koja ima za cilj isključivo preispitivanje određenih postojećih rješenja iz ugla struke te da li ta rješenja ostvaruju svoju svrhu i cilj a imajući u vidu određene skorašnje napade na simbole crnogorske države i državnosti," navodi se u saopštenju.

Istuču kako vjeruju da dešavanja u prethodnim danima zaslužuju reakciju, ali kako kažu, ona mora biti isključivo sistemska, institucionalna i stručna.

"Nadamo se da će dijalog biti vođen bez politikanstva a sve u cilju preispitivanja trenutnog stanja i nalaženja eventualno boljih i savremenijih rješenja. Odbrana Crne Gore od nasrtaja na njene tekovine, kao i zaštita javnog interesa zajednički su zadatak svih grana vlasti. Upravo zato vjerujemo u apsolutnu posvećenost svih, u ispunjavanju ustavnih i zakonskih obaveza," zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније