Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

31. 05. 2020. 14:04   >>  14:03 6

LEKIĆ PORUČIO

Nećemo biti dekor u Brajovićevoj političkoj igri

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović ponovo potcjenjuje crnogorsku javnost, posebno opoziciju od koje očekuje da pravi dekor u njegovoj prepoznatljivoj političkoj igri, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić i poručio da neće prisustvovati konsultativnom sastanku koji je Brajović sazvao za sjutra.

Brajović je pozvao predsjednike parlamentarnih partija na konsultativni sastanak, navodeći da je u susret parlamentarnim izborima neophodno da svi učesnici političkog života doprinesu većoj transparentnosti izbornog procesa i poboljšanju izbornog ambijenta.

Lekić je u otvorenom pismu Brajoviću, koje je dostavio i agenciji MINA, zahvalio predsjedniku parlamenta na pozivu.

"Teško je povjerovati, nakon mnogo puta potvrđene odanosti vrhu piramide vlasti, da ste sada, u posljednji čas, odlučili da se borite za ulogu Skupštine koja joj pripada prema ustavu i demokratskim normama podjele vlasti", naveo je Lekić u pismu.

On je podsjetio da je Brajović, ne konsulutujući nikoga u Skupštini, već uputio pozive međunarodnim institucijama da prisustvuju izborima, čime je javno i lažno objavio da je situacija sa izbornim uslovima i datumom održavanja u najboljem redu.

"Pozivanje na sastanak jednom rečenicom, bez ikakvog obrazloženja i konkretnih elemenata potencijalne mape puta kojim bi država u izbornoj godini izašla iz stanja političkog ćorsokaka i pravne neregularnosti, budi mnoge sumnje. Zapravo - da je Vaš poziv opet realizacija nekog plana u vrhu vladajuće stranke s ciljem trajanja konfuzije, predstave za međunarodne adrese, na kraju statusa kvo, posebno u oblasti izbornih uslova", precizirao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Brajović dobro zna da je sastavni dio istog sistema korupcije i one izbornog karaktera.

Poručio je da će rado pozdraviti ako je Brajović nešto promijenio i hoće, makar i sa priličnim zakašnjenjem, da doprinese nekom preokretu i ustavnoj ulozi Skupštine, ali morao bi to pokazati javno provjerljivim činjenicama.

"Pošto vjerujem da, niko iz opozicije, a moja malenkost u ima Demosa izvjesno neće, prisustvovati fingirnom sastanku, predlažem u najboljoj namjeri da na tom vašem kamernom koalicionom skupu ozbiljno razmotrite tešku situaciju u zemlji, posebno njene pravne neregularnosti i političke rizike, sve to uz pomoć izvještaja međunarodnih organizacija i uticajnih zemalja", naveo je Lekić.

On je predložio Brajoviću i da zatim domaćoj javnosti, međunarodnim organizacijama i crnogorskoj opoziciji uputi ozbiljan plan.

Podsjetio je Brajovića da se u skupštinskoj proceduri već nalazi predlog Rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize kao uslova za održavanje demokratskih izbora, dodajući da se radi o ozbiljnom dokumentu koji može biti dobra osnova za definisanje demokratskih rješenja.

"Na Vama je, predsjedniče Brajoviću, da, umjesto lojalnosti i formalne participacije u konfiguraciji političke moći, založite u ovom teškom trenutku zemlje za afirmaciju ustavne, demokratske, autonomne uloge Skupštine. Ujedno, ako Vas to zanima, i za potvrdu Vaše doraslosti za obavljanje visoke državne funkcije", zaključuje se u pismu Lekića.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније