Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

02. 06. 2020. 11:36 >> 18:41
1

SIMOVIĆ

Predlozima bacaju u sjenku rezultate Vlade

Namjera je mnogih da nerealnim predlozima stave u sjenku rezultate koje je postigla Vlada u dijelu sanacija socio-ekonomski posljedica epidemije korona virusa, poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović. On je, odgovarajući na poslanička pitanja, istakao da je Vlada, kroz dva socijalna paketa mjera, opredijelila blizu dva miliona eura.

Simović je kazao i da je do sada isplaćeno preko 15 miliona eura, za bruto zarade 60.000 zaposlenih.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića, Simović je rekao da je pristiglo više predloga mjera pomoći, ali da Vlada nije čula koliko za njihovu implementaciju treba sredstava, ni iz kojih izvora bi bile finansirane. Te predloge ocijenio je kao populističke, dopadljive i nerealne. 

"Ubijeđen sam da Vama, koji ste imali priluiku da vodite finansije države, ne treba objašnjavati koliko je očuvanje stabilnosti javnih fuinansija bitno za funkcionisanje države, a posebno u uslovima koji su danas zahvatili svijet", kazao je Simović u odgovoru Konjeviću.

Simović je kazao i da su u 2019. godini na evidenciji zaposlenih bile191.833 osobe.

Zakoni jednaki za sve

Poreski obveznici koji pripadaju javnom sektoru ni na koji način nijesu abolirani obaveze plaćanja poreza i u sistemu naplate su isti kao i ostali, saopštio  Simović.

“Poreska uprava (PU) ulaže maksimalne napore da obezbijedi naplatu poreza i visok stepen poštovanja poreskih propisa, bez obzira na kategoriju obveznika, vlasničku strukturu ili sektor u kojem posluju. Kada su u pitanju poreski obveznici koji pripadaju javnom sektoru, ta preduzeća ni na koji način nijesu abolirani obaveze plaćanja poreza”, kazao je Simović.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje psolanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, rekao da je opredjeljenje Vlade da su zakoni isti za sve.

“To podrazumijeva dosljednju, jednobraznu i transaprentnu primjena zakona u svim oblastima, uključujući oporezovanje, obračun zarada, otvaranje stečaja i sve što prati čitavi taj proces”, saopštio je Simović.

Konjević je pitao da li Vlada jednako i dosljedno primjenjuje i prati primjenu propisa u dijelu naplate poreza i zarada u kompanijama čiji je država većinski vlasnik.

Njega je zanimalo i da li u resoru poljoprivrede, koji Simović vodi, ima primjera nepoštovanja Zakona o zaradama u javnom sektoru, odnosno nepoštovanja zakona u dijelu naplate poreskih prihoda.

Simović je podsjetio na napore PU da unaprijedi stepen poreske discipline primjenom svih mjera naplate uključujući i predlaganje stečajnog postupka, što je rezultiralo smanjenjem poreskog duga kod značajnog broja državnih preduzeća, kao i jedinica lokalne samouprave.

“U prilog toj konstataciji ide i činjenica da se na listama najvećih poreskih dužnika transparentno objavljuju imena obveznika čiji je većinski vlasnik država”, dodao je Simović.

Prema njegovim riječima, ne postoji niti jedan poreski obveznik u Crnoj Gori koji je oslobođen obaveze prijavljivanja i plaćanja poreza, suprotno zakonskim porpisima koji su na snazi.

“Zato je za četiri godine nivo dospjelog duga smanjen za 210 miliona EUR, odnosno sa 588 miliona eura koliko je iznosio na kraju 2015. godine, na 378 miliona sa kraja decembra prošle godine”, precizirao je Simović.

Među preduzetim mjerama za smanjenje duga Simović je posebno izdvojio reprogram poreskog potraživanja, kojim je obuhvaćeno 6,17 hiljada poreskih obveznika sa iznosom osnovnog duga od 128 miliona eura.

Kroz reprogram, kojim su obaveze odložene na do pet godina, do sada je naplaćeno preko 70 miliona EUR.

Na pitanja će danas odgovarati i potpredsjednik vlade za politički sistem i pravosuđe i ministar pravde Zoran Pažin.

Prenos iz Parlamenta pratite na TVCG, Radiju CG i Portalu RTCG.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније