Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 06. 2020. 13:46 >> 13:50
1

TRI DECENIJE PARTIJE

"SDP jedina na evropskoj strani istorije"

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) je jedini parlamentarni politički subjekt tri decenije na evropskoj strani crnogorske istorije, kazali su iz te partije.

Iz SDP-a ističu da danas obilježavaju "graničnike" crnogorske istorije. Podsjećaju da je prije četrnaest godina Skupština Republike Crne Gore proglasila obnovu crnogorske nezavisnosti a prije tri decenije Socijaldemokratska partija, kako su kazali, krenula u trajanje na pravoj strani istorije.

"U tri decenije u kojoj je vođen sramni bratoubilački rat ubijanja domovine Jugoslavije, ušlo se u sukob sa cijelim Ujedinjenim nacijama, promijenila tri državna oblika, poharana narodna dobra iz najprosperitetnijeg perioda svih južnoslovenskih naroda – SDP je sve vrijeme bila neugasli plamen antiratne, građanske, nezavisne i evoratlanske Crne Gore", kazali su iz te partije.

Ponosni su, kako dodaju, da su na početku tog puta bili dio Reformskih snaga Jugoslavije.

"Rame uz rame sa tada velikim LSCG-om, PEN-om, Monitorom, Maticom crnogorskom i brojnim stvaraocima i intelektualcima kojima smo još dužni da ih upišemo na zlatne stranice crnogorske istorije. SDP je i zahvaljujući njima sada jedini parlamentarni politički subjekt tri decenije na evropskoj strani crnogorske istorije. Nama na veliki ponos, ali i trajnu obavezu da čuvamo luču te nepokorene Crne Gore", kazali su iz te partije.

Najveća pobjeda u politici je, kako su kazali, kad vaši progonitelji postanu, makar nevoljno, sljedbenici vaših ideja.

"Ideje građanske države, multietničkog društva, nezavisne Crne Gore, evroatlanskih integracija. Sada su te vrijednosti ustavni temelj Crne Gore upisan našom rukom, na papiru onih koje su te ideje porazile. Ali uvijek svjesni da će sa velikodržavljem iz okruženja biti borba neprestana kao i danas", kazali su.

Tvrde da bolje nego iko znaju da istorija nema konačne pobjede i da domovina traži borbu za Crnu Goru koja pripada svima.

"I u ovom vremenu tužne poplave sezonskih, satelitskih političkih subjekata. Državu gdje je pravda osnovna vrlina drušva, a zakon jednak za sve", navodi se u saopštenju.

SDP, kako su kazali, svojom prošlošću garantuje obećanja za budućnost.

"Spremni da budemo lider reformskih izazova i na posljednjoj fazi članstva u Evropskoj uniji. Da pobijedimo endemsku korupciju i nacionalšovinizam. Da okupljamo progresivne snage, a pobjeđujemo nazadnjake i šovinističke ideologije. Da gradimo evropsku Crnu Goru pravde i pristojnog života za sve njene građane. Kao najinternacionalnija partija iz Crne Gore nikada nijesmo pristajali da izborne pobjede budu porazi Crne Gore", navode iz SDP-a.

Poručuju da će ostati posvećeni čuvanju ideja koje su ugradili u temelj obnovljene nezavisnosti, ali i nesalomljvi da stvore državu koja pripada svima, usidrenu u sigurnoj evropskoj luci.

"Ovaj dan zaslužuje pravi događaj kada zdravstvene mjere to dozvole. Da je vječna Crna Gora i da joj nepokolebljivo služi Socijaldemokratska partija Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније