Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

04. 06. 2020. 07:57   >>  21:11 7

VEBER

Predstojeći izbori važan test za demokratiju u CG

Države Zapadnog Balkana i politika proširenja ostaju jedan od prioriteta i tokom predsjedavanja Njemačke u Savjetu EU, kazao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber. On je ocijenio i da će predstojeći parlamentarni izbori u našoj zemlji biti važan test za demokratiju i vladavinu prava.

Predsjedavanje Njemačke počeće 1. jula i već sada je izvjesno da ono neće biti samo korona predsjedavanje, već će pitanja, poput klimatskih promjena, digitalizacije, ekonomskih tema, ali i onih koje se tiču turizma, saobraćaja i ostalih pitanja koja se tiču vraćanja života u normalu, naći svoje mjesto na šestomjesečnoj njemačkoj agendi, saopstio je Veber.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, njemački ambasador je u emisiji Fokus na TVCG rekao da Crna Gora jeste lider u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom, da je bitan korak na putu ka Uniji i Izvještaj o napretku koji će, kako je kazao, biti objelodanjen na jesen.

Veber je najavio predstojeće izbore u Crnoj Gori kao važan test za vladavinu prava, ali i demokratiju.

"Veoma je važno da izbori budu sprovedeni fer i da svi budu zadovoljni, ali i preuzmu odgovornost", kaže njemački ambasador, uz očekivanje da u narednom periodu budu izabrani čelni ljudi agencija i pravosudnih institucija.

Ambasador Veber kazao je da većina građana Crne Gore, ali i regiona žele u EU.

"Taj proevropski duh živi u Crnoj Gori i tokom korona krize. Mi idemo s Evropom, kazala je Crna Gora, pokazujući svoj proevropski put koji je primijećen i podržan od Evropske unije", kazao je njemački ambasador.

On je dodao da uprkos interesu i to, kako je kazao, legitimnom koje i druge zemlje imaju na području regiona ZB, najkunkurentnija je ipak Evropska unija koja je pokazala da ne pruža samo podršku Crnoj Gori za članstvo u EU već i esencijalnu podršku u svim pitanjima i tako će biti i ubuduće kada je riječ o Crnoj Gori, naglasio je ambasador Veber.

Da je Crna Gora ostvarila izuzetan rezultat i u borbi s koronavirusom, posebno je naglasio ambasador Veber pohvalivši Vladu u efikasnom sprovodjenju mjera.

Kaže da su upravo turisti iz Njemačke bili prvi koji su došli u Crnu Goru, nakon što je Crna Gora u ponedjeljak otvorila svoje granice i da očekuje da će ih biti još koji će birati Crnu Goru kao sigurnu korona free destinaciju.

"Brojna su mjesta i aktivnosti koje se mogu doživjeti u Crnoj Gori. Važno je i to da je sada Crna Gora bez ijednog slučaja koronavirusa, da je bila prva država u Evropi bez zaraženih. Crna Gora će biti preporuka kada tokom sljedećih sedmica budemo pisali izvještaje i preporuke za određene države", zaključio je ambasador Njemačke.

Isidora Sekulić Šoć, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније