Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: RTV Budva [ Objavio: O.Z. ]

04. 06. 2020. 15:28   >>  15:27 1

CRNOGORSKA BUDVA

"Imamo obavezu prema građanima da realizujemo inicijative"

Iz Opštinskog odbora Crnogorske Budva poručeno je da, nakon ponašanja viđenog na sjednicama lokalnog parlamenta, ta stranka ima obavezu prema građanima da realizuje podnesene inicijative.

Na današnjoj konferenciji za medije iznijeli su ocjenu da je i pored, kako su naveli, pokušaja da sjednica protekne u boljem maniru, ona u stvari bila identična kao prethodna.

"Nakon verbalnog i pravnog nasilja kojem smo kao odbornici bili izloženi prethodnih dana želim da obavijestim javnost Crne Gore da ćemo se boriti za naše pravo da glasamo i donosimo odluke na zakonit način i istrajaćemo u našoj namjeri. Nakon ponašanja viđenog na sjednicama, imamo veliku obavezu prema građanima da realizujemo inicijative koje su bile na dnevnom redu, pa makar to bilo i tri dana prije izbora", poručila je predsjednica Crnogorske i predsjednica odborničkog kluba te partije Anđela Ivanović, prenosi RTV Budva.

Ona je napomenula da inicijativa Crnogorske za smjenu predsjednika Opštine ispunjava sve formalno pravne uslove.

"Opštinski odbor Crnogorske je donio oduku da se uskrati povjerenje predsjedniku Opštine. Iako odluka postoji već duže vrijeme, tek promjenom rukovodstva na čelu partije ista je stavljena u proceduru. Naši koalicioni partneri su prekršili sve potpisane dogovore, te smo s toga inicijativu odlučili da podnesemo u februaru. Da je postojalo nešto loše za Crnogorsku, vjerovatno bi se to čulo za govornicom u parlamentu, a ako je moja najveća mana to što nijesam rođena Budvanka, onda sam ponosna na sebe. Tok same sjednice i izlaganja predsjednika Opštine za govornicom, apsolutno pokazuju da je naša inicijativa opravdana i mi ćemo istrajati u njoj", kazala je Ivanović.

Odbornik Crnogorske u SO Budva Predrag Milašević naveo je da je Članom 2 Ustava Crne Gore, propisano jda građanin ostvaruje vlast neposredno ili preko slobodno izabranih predstavnika.

"Građanin u dva slučaja vrši neposrednu vlast i to prilikom izbora i na referendumu, dok u svim ostalim slučajevima vrši vlast preko izabranih predstavnika u državnom ili lokalnom parlamentu. Onemogućavanje odbornika da glasaju je u konkretnom slučaju isto što i zabrana građaninu da neposredno glasa, jer mu je to pravo zajamčeno Ustavom i Zakonom", smatra on.

Prema njegovim riječima, shodno važećem Zakonu o izboru poslanika i odbornika u članu 101 propisano je u kojim slučajevima prestaje mandat odborniku, odnosno poslaniku.

"Svi odbornici koji su prisustvovali sjednici su imali punovažne mandate i imali ustavno i zakonsko pravo da se izjasne o inicijativi", izjavio je Milašević.

Vladimir Bulatović, predsjednik OO Crnogorske Budva se zahvalio MUP-u Crne Gore koji je odbornicima omogućio nesmetan dolazak na radno mjesto.

"Ponašanje pojedinaca i retorika koju smo čuli za govornicom samo nas ojačavaju u cilju realizacije naše inicijative o smjeni predsjednika Opštine i iskoristićemo sve zakonom dozvoljene načine da to uradimo. Nadamo se da će svi organi koji treba da se bave tokom same sjednice uzeti učešće na adekvatan način. Mi samo tražimo da se omogući naš jednostavan zahtjev, a to je: omogućite odbornicima pravo da glasaju i donesu odluku", zaključio je Bulatović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније