Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nova M, Objavila: R.B. ]

04. 06. 2020. 18:36   >>  18:50 5

KARPENTER

"Biće još pokušaja destabilizacije iz Rusije"

Crna Gora je cijenjena članica NATO, koja i dalje ima dobre šanse za pridruživanje Evropskoj Uniji, ocijenio je Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor "Pen Bajden” centra. On je za Nova M kazao da se moraju udvostručiti napori u promociji slobode medija, većoj vladavini prava i borbi protiv korupcije i kriminala. Ocijenio je i da će Rusija nastaviti sa pokušajima destabilizacije naše zemlje kroz propagandu i dezinformacije, ali i da očekuje nastavak dijaloga crkve i države oko spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Crna Gora je cijenjena članica Alijanse i njeno iskustvo, uključujući ono sa ruskim uticajem i operacijama, obezbjeđuje saveznicima značajne informacije. Čuvanje zajedničkih vrijednosti je ključno za dugotrajnost i održivost Alijanse, i na ovom rezultatu Crna Gora mora udvostručiti napore da promoviše slobodu medija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i podrži vladavinu prava", kazao je Karpenter.

Ističe da Moskva nije odustala od oštre retorike upućene Crnoj Gori. 

"Kremlj je bijesan jer Crna Gora više nije dio teritorije koju su oni smatrali svojom sferom djelovanja, zbog čega nastavlja sa pritiscima na rukovodstvo zemlje. Nažalost, ja očekujem da Moskva nastavi sa pokušajima destabiliziacije Crne Gore kroz prljav novac, dezinformacije i operacije. To je oblast gdje NATO treba da razvije neki mehanizam za odbijanje hibridnih prijetnji i nadam se da će sljedeća američka administracija razviti set mjera za odgovor na nevojne agresije, što su osjetile mnoge NATO članice, uključujući i Crnu Goru", kazao je Karpenter. 

Pohvalio je Crnu Goru zbog uspješnog upravljanja pandemijom korona virusa. 

"Crna Gora se suočava sa velikim izazovima jer je i dalje mnogo žarišta Kovida- 19 u Evropi, uključujući Rusiju koja je tradicionalni izvor prihoda od turizma."

O ulasku Crne Gore u EU, Karpenter kaže:

"Crna Gora i dalje ima dobre šanse za ulazak u EU. Ja lično mislim da je vladavina prava mnogo važniji faktor nego korona kriza koji utiče na dalje evropske integracije", zakljujuče.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније