Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nova M, Objavila: J.B.Č. ]

06. 06. 2020. 17:56 >> 17:59
5

VILSON

Rusku propagandu protiv Zapada osjeća i CG

Prije tri godine Crna Gora se pridružila NATO-u i dajući doprinos vrijednostima i politici Alijanse, ali i učešćem u misijama i treninzima savez je učinila jačim, ocijenio je izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson. To je, kaže, bila istorijska odluka. Vilson dodaje i da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, te da je CG predvodnik u sprovođenju reformi.

Crna Gora je pristupila NATO porodici prije tri godine i dobila ravnopravno mjesto za stolom, kao jednaka i suverena članica u savezu demokratija. Tim korakom je , kaže za NOVU M izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson, savez učinila jačim.

"I ona igra svoju ulogu učestvujući u odlukama Alijanse, doprinoseći idejama i politici NATO-a, kao i snagama saveza učestvujući u misijama i treninzima NATO operacija. Prije svega mislim da je to pridruživanje zajednici istih vrijednosti, zajednici nacija kako bi stajali jedni uz druge kao demokratije koje se suočavaju sa veoma teškim izazovima u svijetu danas. I CG je imala udjela u tome i time je savez učinila jačim", kazao je Vilson.

Da je pristupanje NATO-u bila istorijska odluka Crne Gore svjedoči, kaže Vilson, i to što u vrijeme sve većih prijetnji ima svoje saveznike ali i garanciju suvereniteta.

"Ja mislim da je bila istorijska odluka CG i njenih lidera da se pridruže Alijansi. CG je zemlja sa bogatom istorijom, ali i problematičnom, i kada si dio NATO-a to je garancija suvereniteta I nezavisnosti. Njeno mjesto u 'Panteonu nacija' i to što je dio zajednice slobodnih demokratija joj može pomoći da oblikuje i okruženje i svoju budućnost, kao i činjenica da ima pravo glasa u jednoj velikom savezu i da može da se pridruži snagama u slučajevima budućih prijetnji, izazova autokratije, izazova u našim sopstvenim društvima", dodao je Vilson.

A izazov su, dodaje Vilson i pokušaji Rusije odnosno jaka propaganda protiv Zapada, što je osjetila i Crna Gora.

"To je slučaj da mi vidimo jednu agresivnu kampanju dezinformacija odredjenih struktura ruske vlasti koja pokušava da diskredituje demokratije, Zapad, NATO , da podriva članstvo CG u NATO, čak i njen identitet i nezavisnost. I mislim da to treba da bude prepoznato i prozvano kao dezinformacija. Smatram da je najbolji način odbrane edukovati ljude da budu otporniji na Internet platformama, da znaju ko su i koje vrijednosti i sistem njeguju, da vide za šta se zalažemo,a ne samo protiv čega.Ljudi mogu da vide da je ovo propaganda, a ono što žele da vide su pravda, stvarna demokratija, i prave saveznici", kazao je Vilson.

Očekuje i da će sve zemlje našeg regiona prići Evropi jer, kaže, tamo i pripadaju. To nije lak put i često je veoma dug, ali ga, ističe, vrijedi čekati.

"Mislim da je neizbježno i da crnogorsko članstvo u NATO povećava vjerovatnoću da sve zemlje Zapadnog Balkana eventualno priđu Evropi. To je njihova sudbina, to im je dom. Možda će trebati vremena, možda i previše vremena, ali vidimo da prave odlučne korake ka tome. Crna Gora je na čelu u smislu pripreme kroz reforme.Takođe nam je drago što smo dio Atlanskog savjeta za ubrzavanje procesa regionalne integracije, saradnje sa crnogorskim komšijama i tih odnosa koji ih vežu za EU. Tako da ovo nije linearan put, ali mislim da smo na dobrom putu i mislim da će biti bolan, ponekad dug proces ali će obezbjediti prostor za napredovanje Crne Gore", kazao je Vilson.

To ponekad, objašnjava Vilson, znači praćenje i igranje po nekim drugim pravilima, transparentnost, vladavinu prava, poštovanje ugovora. Ali, sve to, zaključuje, dio je konstruktivnog procesa za poboljšanje Crne Gore u ekonomiji, da se učini kompetitivnijom, bolje integrisanom, sa boljim šansama u regionu, ali i u Evropi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније