Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

07. 06. 2020. 15:49 >> 19:18
4

MEKINTOŠ

CG pokazuje impresivnu posvećenost NATO-u

Crna Gora pokazuje impresivnu posvećenost NATO-u i ima aktivnu ulogu, ne samo u odbrani, već i u odlukama koje oblikuju budućnost Alijanse, kaže za Dnevnik TVCG stalna ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva pri NATO-u Sara Mekintoš (Sarah MacIntosh). Poručuje da je Velika Britanija ponosna što stoji rame uz rame sa Crnom Gorom u suočavanju sa prijetnjama zajedničkim interesima.

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju jake bilateralne i odbramene veze, a zvanični London od samog početka podžavao je težnje naše zemlje da postane NATO članica, kaže za Dnevnik stalna ambasadroka Velike Britanje pri NATO-u Sara Mekintoš.

"Bili smo prva zemlja koja je ratifikovala pristupni sporazum. Srećni smo što ste postali članica NATO-a. Crna Gora je donijela jedinstvenu perspektivu u nekoliko izazova sa kojima se suočava NATO-jugoistočni dio i evropskoj bezbjednosti u širem smislu. I to je važno za sve nas. Pokazujete impresivnu posvećenost NATO-u i imate aktivnu ulogu, ulažete u odbranu, doprinosite operacijama na Kosovu i Avganistanu i učestvujete u odlukama koje oblikuju budućnost Alijanse i našoj kolektivnoj bezbjednosti", kazala je ambasadorka Mekintoš.

Crna Gora je, naglašava ambasadorka Mekintoš, aktivna u jačanju Alijanse na Balkanu, blisko je sarađivala sa najnovijim saveznikom NATO-a – Sjevernom Makedonijom, tokom pripreme da postane članica. Ističe zadovoljstvo što je Crna Gora već tri godine dio NATO porodice, uy ocjenu da je snaga Alijanse u zajedništvu i da se samo saradnjom mogu suzbiti najveće bezbjedosne prijetnje, u šta se uvjerila i tokom svog rada na Kosovu.

"NATO je snaga dobra, stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Polovina država regiona, Albanija, Crna Gora i sada Sjeverna Makedonija su članice alijanse, BiH kandidat za članstvo, a Srbija je partner za mir. Sve te zemlje obučavaju se i rade zajedno u suzbijanju zajedničkih prijetnji. One regionalno sarađuju i doprinose evropskoj bezbjednosti. NATO takođe podržava mir na Kosovu više od 20 godina, u šta sam se i sama uvjerila kada sam radila na Kosovu 2004 i 2005. Petnaest godina kasnije, misija NATO-a Kejfor nastavlja da doprinosi održavanju bezbjednog i sigurnog okruženja. A Crna Gora učestvuje u KFOR-u. Hvala vam na tome. NATO drži i držaće naše zemlje i ljude bezbjednim prilagođavajući se novim bezbjednosnim izazovima. Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu smo ponosni što stojimo rame uz rame sa Crnom Gorom, i drugim saveznicima u tom regionu i širom Alijanse u smislu suočavanja sa prijetnjama našim zajedničkim interesima i međunarodnim pravilima."

Da saveznice bez obzira na izazove, stoje zajedno pokazalo se i tokom pandemije koronavirusa. Velika Britanija nedavno je bila domaćin globalnog samita za vakcinu, tokom kojeg je prikupljeno skoro 9 milijardi dolara i ima vodeću ulogu u međunarodnim naporima da se pobijedi koronavirus.

"Zajedništvo, to je osnova transatlantske solidarnosti u NATO-u. Jači smo zajedno. I sada NATO saveznici podržavaju jedan drugoga, saradnjom u dopremanju zaliha, opreme, i dijeljenju znanja i kapaciteta. Naši vojnici su imali vitalnu ulogu u nacionalnim naporima, uključujući planiranje i logistiku, izgradnju poljskih bolnica i transport pacijenata. Vojne snage širom alijanse su učestovale u više od 100 misija kako bi prevezli medicinske radnike i opremu. Hiljade pripadnika vojnog medicinskog osoblja je raspoređeno kako bi se podržali civilni napori. U Crnoj Gori, NATO koordinacija i sposobnost prevoženja avionima je bila ključna da medicinska pomoć stigne, i zadovoljna sam sto je Velika Britanija mogla da donira zaštitna odijela crnogorskim oružanim snagama, budući da one imaju ključnu ulogu u podržavanju mjera borbe protiv COVIDa. Čestitke, što ste prva zemlja u Evropi koja je proglašena kao „Corona free“ to je odlično", kazala je Mekintoš.

Ambasadorka zaključuje da će se podrška NATO-a nastaviti, kako bi Crna Gora bila spremna u slučaju eventualnog drugog talasa koronavirusa.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније