Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vijesti, Objavio: I. P. ]

08. 06. 2020. 07:22 >> 17:57
13

KRIVOKAPIĆ

Crnoj Gori podjele istorijski nametnute izvana

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić, ocijenio je da je demokratija najbolja odbrana nezavisne i građanske Crne Gore i da bez novog velikog iskoraka državotvorne politike prijeti ponavljanje istorije.

 

"Ko to ne vidi iz vrha DPS-a onda mu je pohlepa pojela političku veličinu”, kazao je Krivokapić u intervjuu za "Vijesti” povodom 30 godina SDP-a.

Govoreći o politici podjela i potenciranju nacionalnog i vjerskog pitanja, ocijenio je da je jasno da ovakav način vladanja jača neprijatelje državnosti, a uništava snagu najboljeg dijela Crne Gore.

"U toj klackalici između tajkunsko-predatorskog i nacional-šovinizma, sasvim sigurno u finalu gubi Crna Gora, a dobijaju njeni protivnici. Najviše što može vlast u toj igri da dobije je, možda još koje izbore, ali to su 'Pirove pobjede' koje vode do konačnog poraza i sloma”, navodi on.

Krivokapić smatra da su Crnoj Gori podjele istorijski nametnute izvana.

"Logičan su iskaz velikodržavne politike koja se nikada nije pomirila sa Crnom Gorom kao državom. Njenim milenijumskim trajanjem pod tri državna imena Duklja, Zeta i Crna Gora. Crnogorcima kao samosvojnim narodom čije postojanje nikada nijesu prestali da negiraju kroz i danas javne uvrede koje niti jedna demokratska država ne bi trpjela", rekao je Krivokapić.

Naravno, onima koji bježe od demokratije, smatra on, te podjele služe kako bi se skrenula pažnja sa raznih pohara narodne imovine.

"Onima drugima, da politički profitiraju na toj antidržavnoj platformi negiranja države i uništenja njenog građanskog bića. Narod bi rekao zlo i gore, jer ni jedni ni drugi nijesu suštinski spremni da budu dio evropskih vrijednosti. Jasno je da ovakav način vladanja jača neprijatelje državnosti, a uništava snagu najboljeg dijela Crne Gore. U toj klackalici izmedju tajkunsko-predatorskog i nacional-šovinizma, sasvim sigurno, u finalu gubi Crna Gora a dobijaju njeni protivnici. Najviše što može vlast u toj igri da dobije je, možda, još koje izbore, ali to su 'Pirove pobjede' koje vode do konačnog poraza i sloma", smatra Krivokapić.

Stoga je, kako je rekao, demokratija najbolja odbrana nezavisne i građanske Crne Gore.

"Bez novog velikog iskoraka državotvorne politike prijeti nam ponavljanje istorije.Ko to ne vidi iz vrha DPS-a onda mu je pohlepa pojela političku veličinu", ističe on.

Govoreći o tome da li SDP ima plan u vezi s predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, Krivokapić je rekao da opozicija jeste politički ideološki raznorodna, ali je morala o izbornim uslovima naći zajednički jezik.

"Lično sam na vrijeme, šest mjeseci prije predsjedničkih izbora javno predlagao bojkot, ako nema jedinstvenog građanskog kandidata. Samo bojkot predsjedničkih izbora u ovakvom međunarodnom kontekstu je mogao biti efikasan i sada bi vlast bila prisiljena na dogovor. Ono što je sigurno nećemo biti dio simuliranih navodnih dogovaranja koja nemaju nikakav smislen cilj, sem da jedni drugima zakače etiketu krivca zbog čega je nešto propalo", ističe Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније