Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Danas, Objavio: I. P. ]

09. 06. 2020. 10:59 >> 20:01
43

DARMANOVIĆ

Irinej odbija da prihvati da Crnogorci postoje

Odnosi Crne Gore i Srbije prolazili su kroz ciklične faze i prije i nakon obnove crnogorske nezavisnosti. Negativna konstanta u tim odnosima je to što se određeni politički krugovi, svjetovni ili duhovni, u Srbiji nikako ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da je članica NATO i daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU, a pogotovo da se u unutrašnjoj i spoljnoj politici ponaša prevashodno u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima, poručio je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

 

Konstantno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, posebno nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prema ocjeni Darmanovića, dovodi do toga "da naši odnosi nijesu onakvi kakvi bi trebalo da budu između, kako se stalno u Srbiji ističe, 'bratskih naroda'".

"Retorika koja se protiv Crne Gore koristi je dobro poznata i imala je, u ne tako davnoj prošlosti, teške posljedice po čitav region i po samu Srbiju. Ona svjedoči da je zvanični Beograd u odnosima sa Crnom Gorom suštinski prihvatio platformu nacionalističkih krugova kao svoju. Nije isključeno da je jedan od razloga ovakve retorike i kampanje i mobilizacija biračkog tijela u susret skorim izborima, ali se to ne može prihvatiti kao opravdanje", rekao je Darmanović za beogradski list Danas.

Imajući sve u vidu, kako je rekao, "moram da se saglasim sa konstatacijom da su odnosi između dvije države na najnižoj tački od proglašenja nezavisnosti 2006. godine".

CG za dobrosusjedske odnose sa Srbijom

"Što se nas tiče, u regionu se dobro zna da su dobrosusjedski odnosi jedan od prioriteta vanjske politike Crne Gore. Samim tim, Crna Gora je uvijek težila, i danas teži dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom, kakve imamo i sa ostalim zemljama u okruženju. Ali, ne po cijenu prihvatanja paternalističkog odnosa koji direktno zadire u političke prilike u našoj zemlji", kazao je on.

Govoreći o tome je li hapšenje vladike Joanikija i sveštenika i zadržavanje u pritvoru 72 sata bilo neophodno, Darmanović je rekao da je to bila odluka pravosudnih organa "po istom aršinu kao prema mnogim drugim građanima Crne Gore koji se tokom lockdown-a nijesu pridržavali epidemioloških mjera".

"Mi smo, upravo pravovremenom i rigoroznom primjenom ovih mjera i zavidnom disciplinom građana, uspjeli da se izborimo sa pandemijom kovid-19 i postanemo prva 'corona-free' destinacija u Evropi. Prilikom uvođenja epidemioloških mjera, Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti nije pravilo razliku među građanima ni po jednoj osnovi, pa su se one odnosile i na sve naše vjerske zajednice. Država, međutim, nije djelovala samo represivno nego smo, kako se epidemiološka situacija mijenjala, razgovarali sa vjerskim poglavarima o načinu organizovanja religijskih događaja tokom pandemije. Tako je dogovor uspostavljen i sa SPC, ali je on, u konkretnom slučaju, na grub način prekršen i nadležni organi su reagovali, u potpunosti poštujući propisane zakonske procedure, što je, konačno, i sam vladika Joanikije potvrdio. Mi bismo voljeli da se ova situacija mogla izbjeći, ali u borbi za zaštitu javnog zdravlja država mora ostati dosljedna u primjeni neophodnih mjera. Sada se postepeno sa ovim mjerama popušta, ali ne naglo i odjednom", kazao je Darmanović.

Ponavlja da je Vlada Crne Gore "čvrsto opredijeljena za dijalog sa MCP, jer smatramo da je to najbolje rješenje za izlaz iz sadašnje situacije u vezi sa primjenom Zakona o slobodi vjeroispovjesti".

Svi koji budu željeli u Crnu Goru - dobrodošli su 

"Dijalog ekspertskih timova Vlade Crne Gore i MCP je uspostavljen prije epidemije i nastaviće se čim se za to steknu uslovi, pretpostavljam uskoro", kazao je crnogorski šef diplomatije.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je plan Crne Gore da u njoj za deset godina više ne bude Srba, Darmanović kaže da "nažalost to nije prva, ni jedina izjava patrijarha Irineja takve sadržine".

"On je to činio i prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroisposvjesti i uvjerenja. Da je došla od strane nekog drugoga, ova izjava ne bi ni zavrjeđivala neki komentar. S obzirom da dolazi od strane srpskog patrijarha, i da smo, pri tome, svjedoci mnogo gorih izjava, koje na račun Crne Gore dolaze od strane visokog crkvenog velikodostojnika – gdje dešavanja u Crnoj Gori upoređuje sa periodom Otomanske vlasti, a odnos prema SPC karakteriše da je gori od onoga kojeg je imala za vrijeme NDH – mora se ukazati na zlokobni karakter ovakvih izjava. One su okrenute ka izazivanju podjela ili čak mržnje među građanima Crne Gore", rekao je Darmanović.

Podsjeća da je Irinej nedavno izjavio da se „…u Crnoj Gori stvara nova, crnogorska nacija…“

"Prvi čovjek SPC, u dvadesetoj godini 21. vijeka, pored živih Crnogoraca, koji nijesu fantomi nego živi ljudi i čine relativnu većinu stanovnika jedne suverene zemlje, i dalje odbija da prihvati činjenicu da postoji crnogorska nacija!? Ali, za nas u Crnoj Gori, ovo nije iznenađenje", kaže Darmanović.

SPC, kako je rekao, pripada onom dijelu srpske političke, kulturne i vjerske elite, čiji negatorski stav prema crnogorskoj naciji traje više od jednog vijeka i oličen je u tezi da je ona izmišljena i vještačka, da je „komunistički proizvod“.

"Crna Gora je građanska država i tvrdnje o ugroženosti srpskog naroda u našoj zemlji neće naići na plodno tle, niti će ugroziti njenu stabilnost, multietičnost i multikulturalnost, na koje smo veoma ponosni", rekao je Darmanović.

Poručio je da su svi koji budu željeli da dođu u Crnu Goru "kao i uvijek, dobrodošli, s tim što su granice Crne Gore otvorene za sve zemlje koje imaju manje od 25 aktivnih slučajeva kovida-19 na sto hiljada stanovnika".

"Vjerujem da će ova proporcija u narednih par nedjelja biti uspostavljena i u Srbiji i da će time biti završene političke interpretacije jedne par excellence zdravstvene mjere koja je logičan i odgovoran nastavak dosadašnje uspješne borbe sa epidemijom u Crnoj Gori", zaključio je šef diplomatije.

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније