Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 06. 2020. 20:35   >>  20:35

IZ DPS-A ISTIČU

Individualna kandidatura već dio predloženog zakona

Demokrate i Demokratski front su na poziv nezavisnog budvanskog odbornika Stevana Džakovića prihvatili poziv da podrže otvorene izborne liste. S druge strane iz DPS-a poručuju da se o izmjenama zakona rasparavlja u parlamentu i podsjećaju da su nedavno u skupštinsku proceduru ponovo uputili Zakon o izboru odbornika i poslanika koji predviđa individualnu kandidaturu. Navode da je opozicija svoj odnos prema tom predlogu pokazala time što nije prisustvovala sjednicama parlamenta.

Jedna osoba će moći da se kandiduje na jednoj izbornoj listi, ukoliko bude usvojen Zakon o izboru odbornika i poslanika koji predviđa individualnu kandidaturu.

"Ovo je bio predmet rasprave na Radnoj grupi jedan, koja se bavila konkretno izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika", kazao je poslanik DPS-a Danijel Živković.

To je predlog NVO sektora koji je prihvaćen od akademske zajednice i onoga što je bio rad ukupne radne grupe, to jeste vladajuće većine.

"Tada birač dolazi u situaciju da ima i aktivno, ali ima i pasivno biračko pravo. To je nešto što Ustav garantuje o čemu nema pravnog spora. Ima samo kod donosilaca zakona spora sa apekta njihovih političkih interesa i cjelishodnosti", kaže profesor Đorđije Blažić, pridruženi član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Demokrate i Demokratski Front su na na poziv Džakovića iskazali podršku otvorenim izbornim listama. S druge strane, upitno je da li će podržati zakon koji predviđa takođe glasanje za pojedinca odnosno individualnu kandidaturu. Odgovor na to pitanje pokušali smo da dobijemo od Demokrata. Međutim, kazali su nam da su zauzeti zbog situacije u Budvi.

"Odgovornost se nalazi na kolegama iz opozicije kako će se odnijeti prema onome što je njihova potreba, tj. da li će se pojaviti na sjednicama parlamenta. Vidjeli smo da bojkotuju parlament u kontinuitetu, oni koji su prisustovali sjednicama Radne grupe tako da pokazuju u kontinuitetu odgovornost prema građanima , tj. onima koji su ih birali da prisustvuju sjednicama parlamenta i da rade na izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva", ističe Danijel Živković (DPS).

Čak i kada su u pitanju otvorene liste, Blažić navodi da je opozicija još ranije poslala jasnu poruku.

"Što se tiče odbora i radnih grupa oni su ih izbjegavali, što je jasna poruka da tu nema mogućnosti da se interveniše u zakonodavnom smislu", navodi Blažić.

A iz DPS-a su kazali da su radili na onome što je predložio NVO sektor, a to su individualne liste. Komentarišući najnoviju podršku opozicije otvorenim listama, iz DPS-a podsjećaju da se o svim zakonskim rješenjima razgovara u parlamentu.

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније