Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

12. 06. 2020. 20:06 >> 20:58
12

INSTITUCIJE SPREMNE

Bešlin: MCP ne želi dijalog

Mitropolija crnogorsko-primorska ne želi dijalog, kaže za TVCG istoričar Milivoj Bešlin, komentarišući ponudu premijera Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića mitropolitu Amfilohiju o obustavi primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. Bešlin ističe i da Mitropolija crnogorsko-primorska, kako kaže, bježi od institucionalnog rješavanja pitanja o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

Najviše državne institucije od samog početka bile su spremne na dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primljeni, kaže za Televiziju Crne Gore Bešlin.

"To jeste jedan kontinuitet koji zapravo pokazuju, ne samo na primjeru ovog zakona, nego već godinama unazad i predsjednik Đukanović i premijer Marković, a to je jedna posvećenost, da se ti problemi u crnogorskom društvu pa i šire u regionu rješavaju dijaloškim putem. Mislim da je ta ponuda o kojoj primjer Marković govori upućena Mitropoliji, Srpskoj crkvi, mitropolitu Amfilohiju Radoviću, ustvari vrlo fer, dakle da obje sudske instance, Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava se izjasne o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti", kaže Bešlin.

On vidi problem na drugoj strani. Smatra da mitropolit Amfilohije nije spreman za dijalog. Faktički je, kaže, mitropolit crnogorsko-primorski odbacio ne samo dijalog, već i institucionalni način rješavanja pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Ako su zaista u SPC toliko sigurni da su pravo i pravda na njihvoj strani, onda nemaju nijedan razlog da odbacuju ovu ponudu koja je, koliko shvatam, u prošlosti iznijeta. Dakle, da se i Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava izjašnjavaju…", navodi Bešlin.

Potvrdu da druga strana bježi od institucionalnog rješavanja ovog pitanja Bešlin vidi i u činjenici da pravni tim Mitropolije crnogorsko-primorske do danas nije podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe i cilj litija je, kako kaže, vaninstitucionalna promjena vlasti.

"Uostalom, on je to sam i rekao, prije neki dan je imao tu izjavu, vrlo otvorenu političku izjavu, da treba glasati protiv sadašnje vlasti Crne Gore i za opoziciju, što je opet kontinuitet godinama i decenijama unazad, prije svega dominantno političkog djelovanja mitropolita Amfilohija Radovića, što nam opet govori o upravo potrebi donošenja jednog ovakvog zakona", kaže Bešlin.

Podsjetimo, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije najavio je da se litije nakon gotovo tromjesečne pauze zbog koronavirusa nastavljaju u nedjelju.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније