Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 06. 2020. 18:05 >> 19:59
14

DPS

"Amfilohije u gubitničkoj predizbornoj koaliciji sa DF"

Pozivamo građane da se ne izlažu dodatnim rizicima, i ne učestvuju u političkim kampanjama, pa makar one bile i nevješto maskirane crkvenom ikonografijom, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

Kako navode, nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima, mitropolit se napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije.

"Tim činom zapravo nam je pomogao: sada je svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi on da mijenja vlast?! Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski, potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima", navode u saopštenju.

Zato je, kako navode, krajnje neodgovorno što SPC u Crnoj Gori pokušajima destabilizacije države, ignorisanjem epidemiološke situacije u zemlji i protivljenjem zakonima naše države, jasno stavlja političke interese ispred crkvenih, a vjernicima manipuliše da bi ostvarila svoj politički cilj.

"Nekonstruktivan odnos mitropolita i njegovih saradnika prema više nego korektnoj ponudi koja im je saopštena od strane najviših državnih zvaničnika - moratorijumu na primjenu Zakona i pokušajem traganja za obostrano prihvatljivim rješenjem - još jedna je potvrda da njih Zakon ni ne zanima već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore", dodaju u saopštenju. 

Ističu da su predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi.

"Iz svega što se dešavalo prethodnih dana, jasno je da se Mitropolija stavila u službu jedne političke opcije, koju personifikuje Demokratski front i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa. Mnogo je dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju: od činjenice da je mitropolit litije zakazao nakon zahtjeva čelnika DF - poslednji vapaj na ovu temu došao je od umišljenog 'Njegoša od Budve', funkcionera DF Marka Carevića - do informacije da Crkva dozvoljava da joj DF kroji pravni tim", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније