Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

16. 06. 2020. 18:06 >> 07:26
34

ĐUKANOVIĆ OCIJENIO

SPC pritiskom želi da promijeni vlast

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani krajem avgusta ili početkom septembra, kazao je predsjednik države Milo Đukanović nakon konsultacija sa predsjednicima dijela parlamentarnih partija. Srpska pravoslavna crkva, kako je istakao, pokazala je da im nije najvažnija sadržina članova u Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, već da je, navodi Đukanović, nihova želja da stvarajući pritisak dovedu do promjene na izborima. Poručio je i da litije ne mogu ugroziti temeljne vrijednosti crnogorskog društva.

Đukanović je novinarima u Vili Gorica rekao da se traži optimalan termin za održavanje izbora.

"Vjerujem da ćemo kroz komunikaciju doći do preciznog termina ovih dana", kazao je Đukanović.

Kada je riječ o lokalnim izborima, rekao je da mu smjernice koje je dobio na konsultacijama sugerišu da budu parlamentarni i lokalni izbori istog dana.

"Imamo uslove da u jednom danu organizujemo sve izbore", rekao je Đukanović.

SPC "skinula rukavice"

Đukanović je rekao da je vlast dala korektnu ponudu, a na SPC-u je bilo da izaberu ono što je njihov put.

"Potencirao sam da razdvojimo dva važna spekta. Jedan aspekt je aktuelni zakon, a drugi važniji aspekt je dugoročno definisanje odnosa države i crkve i položaja pravoslavne crkve, to je ishodište problema i tu smo pokušavali da razgovaramo o rješenju koje bi dugoročno harmonizovalo odnose", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, SPC se izjasnila da želi da nastavi sa uličnim pritiskom prema aktuelnoj vlasti.

“To je drugačiji pristup od našeg. SPC je pokazala da za nju nije najvažnija sadržina članova, već da je očigledno njihova želja da stvarajući pritisak na vlast dovode do njene promjene”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je položaj crkve trebalo ostaviti van dnevne politike.

Kako je kazao, SPC se opredijelila da "skine rukavice" i da govori iz pozicije političkog subjekta.

“Na nama je da ih pobijedimo i to ćemo sa zadovoljstvom učiniti, ali oni će podnijeti odgovornost jer će teret njihovog poraza imati tragove na ono što je dalje pitanje crkve", rekao je Đukanović.

On je poručio da se varaju svi koji misle da bi litije mogle ugroziti ono sto su temeljne vrijednosti društva.

"Suočavali smo se sa mnogo opasnijim rizicima. Veoma odgovorno ćemo voditi računa o onome sto su naše obaveze prema Crnoj Gori i njenom imidžu u svijetu", kazao je Đukanović.

Kako je naveo, niko ne treba da se nudi za hapšenje, ali svako ko misli da može ostati van domašaja pravnog sistema Crne Gore „grdno se prevario“.

On je kazao da su osnovni prigovori iz crkvenih krugova da li neko ko nije vjernik može da se bavi crkvenim pitanjima.

"Nema težeg izazova za Crnu Goru nego da prevaziđe svoju podijeljenost. Ako ste na vlasti, preporučljivo je da budete odgovorni. Problem je nastajao, učvršćivao se i narastao tokom vjekova i trebaće malo duže vremena da problem prevaziđemo", kazao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora pokazala da je multietnička demokrtija na Balkanu moguća.

"Unutar pravoslavnog stanovništva imamo najdublju moguću podjelu. Je li odgovorno ignorisati? Odgovornost kao predsjednika države mi nalaže da se time bavim", kazao je Đukanović.

Opozicija priprema alibi za poraz

Govoreći o nedolasku opozicije na konsultacije, predsjednik je rekao da ga to ne iznenađuje.

"Malo je iznenađujuće ignorisanje ne samo crnogorskih nacionalnih interesa nego i demokratskih standarda. Riječ je o namjeri opozicije da, izbjegavanjem komunikacije sa vlašću, blagovreno krene u formiranje alibija za očekivani izborni ishod", rekao je Đukanović.

Komentarišući navode opozicije da nema uslova za izbore, Đukanović je rekao da dio političke scene nije do sada priznao rezultate bilo kojih izbora osim onih na kojima je pobijedio.

"Riječ je da opozicija ovakvim odnosom prema vladajućoj koaliciji i institucijama, pokušava da blagovremeno pripremi alibi za poraz na izborima", kazao je Đukanović, dodajući da opozicija pribavlja alibi kroz iskonstrisanu tvrdnju da nema izbornih uslova.

Današnjim konsultacijama nijesu prisustvovali predsjednici opozicionih parlamentarnih stranaka.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније