Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

19. 06. 2020. 14:24 >> 14:22

DRLJEVIĆ NA ODBORU

Očekujemo korist od fondova EU

Finansijska podrška Evropske unije se uspješno sprovodi u Crnoj Gori, pa Vlada i sve društvene strukture očekuju značajne koristi od raspoloživih fondova Evropske unije, posebno u kontekstu krize izazvane širenjem korona vriusa na globalnom nivou, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.


On je, na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije posvećenoj fondovima EU, rekao da je Crna Gora, kada je u pitanju sprovođenje pretpristupne podrške EU u okviru finansijske perspektive 2014-2020 (IPA II), tokom 2019. godine nastavila sa sprovođenjem planiranih projekata, dok se kod programa IPA 2019 i 2020, potpisivanje finansijskih sporazuma očekuje do kraja godine.

Glavni pregovarač je ocijenio da je proglašenje epidemije virusa COVID-19 stvorilo nove momente i okolnosti u svim oblastima djelovanja, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU, podsjetivši da je EU u ovoj situaciji podržala Crnu Goru sa 53 miliona eura bespovratne podrške.

Govoreći o Instrumentu pretpristupne podrške za ruralni razvoj (IPARD), podsjetio je da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo dva javna poziva kroz koja je našim poljoprivrednim proizvođačima dostupno skoro 28 miliona eura.

Kada je riječ o regionalnim programima, u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO) Crnoj Gori je tokom 2019. godine dodijeljeno 8 miliona eura za pripremu i sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Glavni pregovarač je saopštio i da je u dijelu programa prekogranične i transnacionalne saradnje, do sada ugovoreno 130 projekata sa učešćem crnogorskih organizacija i institucija, 92 u okviru trilateralnih i transnacionalnih programa, vrijednosti oko 155,5 miliona eura, od čega za crnogorske partnere 26,5 miliona eura, i 38 projekata u okviru bilateralnih programa, ukupne vrijednosti 13,3 miliona eura.

Kroz konstruktivni dijalog i doprinos članova Odbora za evropske integracije pohvaljeni su dosadašnji rezultati u ovoj oblasti, ali i ukazano na značaj konstantnog unapređenja administrativnih kapaciteta, zadržavanja stučnih kadrova u IPA strukturi i pripreme baze relevantnih i spremnih projekata, kako bi stepen povlačenja sredstava iz fondova Evropske unije ostao na zavidnom nivou i u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније