Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: R.B. ]

27. 06. 2020. 15:07   >>  28. 06. 2020. 10:16 60

PRIVEDENI ODBORNICI

Incidenti prethodili izboru Divanovića i Ivanović

Pet odbornika u Skupštini opštine (SO) Budva - Krsto Rađenović iz Socijalističke narodne partije (SNP), te odbornici Demokratskog fronta (DF) Nataša Mitrović, Dejan Božović, Janko Dimić i Đorđe Vujović bilo je na saslušanju u policiji, nakon incidenta sa upotrebom hemijskih sredstava, zbog čega je sjednica, na kojoj su izabrani novi predsjednik Opštine i Skupštine, bila prekinuta.

Prvobitno je javljeno da je u salu Skupštine opštine bačen suzavac, nakon čega su izvedeni odbornici DF-a i SNP-a, koji su prethodno, kako se može vidjeti na snimku, ometali rad sjednice i snimali mobilnim telefonima.

Odbornici opozicije kazali su, po izlasku iz sale, da sumnjaju da je suzavac bacilo privatno obezbjeđenje, eventualno nezavisni odbornik Stevan Džaković. Iz DPS-a su naveli da je suzavac bacio odbornik DF-a Đorđije Vuković.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, u sali je korišćeno hemijsko sredstvo - biber sprej, koje je odbornik DF-a Đorđije Vujović naprskao šefu obezbjeđenja u lice.

*Iz DPS-a su poslali snimak incidenata u sali SO Budva:

Veći dio opozicionih odbornika je ispred zgrade Opštine. Zahtijevali su da uđu na glavni ulaz, ali ih je policija preusmjerila na sporedni. Kao i jutros, traže da se legitimiše obezbjeđenje, koje propušta samo odbornike sa spiska.

"Vujović udario pripadnika obezbjeđenja"

Privatno obezbjeđenje "Top force system" iz Nikšića koja je angažovana danas u Opštini Budva, kazali su da su njihovi službenici posao obavljali savjesno i profesionalno.

"Povodom grubih neistina da su pripadnici službe obezbjeđenja upotrebili hemijsko sredstvo na sjednici Skupštine Opštine Budva, želimo da obavijestimo cjelokupnu crnogorsku javnost da je to teška podmetačina kako bi se prikrili pravi vinovnici tog incidenta", piše u saopštenju.

Naviodi se da je hemijsko sredstvo upotrijebio odbornik Đorđe Vujović bacivši ga u lice jednom od pripadnika obezbjeđenja.

"Dok je Vujović fizički nasrtao na naše pripadnike i na podmukao način udario u glavu jednog našeg pripadnika, zbog čega ćemo podnjeti krivičnu prijavu protiv Đorđa Vujovića. Pozivamo sve medije da izvještavaju korektno ili ćemo u suprotnom svoju čast braniti na sudu", saopštio je "Top force system".

Obezbjeđenje izbacilo novinarku Pobjede

Novinarka Pobjede Đurđica Ćorić nasilno je izbačena iz hola SO Budva prilikom sjednice zakazane od strane nove većine.

Kako navodi portal Pobjede, ona je pokušala da snimi ulazak opozicije u salu opštine, ali je obezjeđenje, bez prethodnog upozorenja, novinarku grubo izbacilo iz zgrade SO Budva.

 

Raspravljali o deblokadi računa, sezoni... 

U Budvi je ranije završena prva sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj je je bilo riječi o deblokadi računa te opštine. Vršilac dužnosti predsjednika Opštine Budva, Vladimir Bulatović, prisutnima na sjednici predočio je nekoliko modela.

Na početku te sjednice VD predsjednika Skupštine opštine Snežana Kuč je kazala da se u institucije ne ulazi kroz prozor, guranjem i vrijedjanjem, dok iz opozicije poručuju da su institucije, kako kažu zloupotrijebljene.

Saglasili su se da ima problema oko sezone i računa opštine, kao i da bivši predsjednik Opštine, Marko Carević, tri mjeseca nije radio ništa po tom pitanju.

U toku je pauza, a nastavak sjednice je zakazan za 14 sati, kada će se raspravljati o izboru novih predsjednika  Opštine i Skupštine opštine tog grada. 

Sjednici su prisustvovali samo odbornici nove većine, dok su odbornici opozicije odbili da uđu u salu jer, kako su naveli, ne žele da daju legitimitet aktuelnoj vlasti. 

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, poručio je, na konferenciji za medije te partije, da je u Budvi u toku drsko i bezobzirno kršenja normi pravne države Crne Gore, te da su institucije brutalno zloupotrijebljene.

Odbornici smijenjene vlasti okupili su se, pred početak sjedice, na ulazu u zgradu Opštine, zahtijevajući da se legitimiše privatno obezbjeđenje koje je prozivalo odbornike u salu.


Nikola Jovanović iz DF-a kazao je da odbornici u sali nemaju legitimitet da danas donose nikakvu odluku.

"Sve što oni danas budu donijeli je pravno neobavezuijuće, predstavlja izvršenje krivičnog djela, pravno nasilje, pravnu hajdučiju i završetak lokalnog dražvnog udara koje sprovodi DPS, Crnogorska, uz posredstvo državnih organa", kazao je Jovanović ispred zgrade Opštine.

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Budva, Snežana Kuč, obavijestila je javnost, pred početak sjednice, da se direktan prenos sjednice neće vršiti, imajući u vidu, kako navodi, da su izbori za novi saziv Skupštine zakazani za 30. avgust. Zbog epidemiološke situacije i mjera NKT, te zbog ograničenih kapaciteta sale, novinarima neće biti omogućen prisustvo sjednici.

Sjednicu je zakazala vršilac dužnosti predsjednika budvanske Skupštine Snežana Kuč.

Doskorašnje predsjednike Opštine i Skupštine Marka Carevića i Krsta Radovića novoformirana odbornička većina smijenila je 11. juna. Tada su na te funkcije kao vršioci dužnosti imenovani Vladimir Bulatović i Snežana Kuč.

Prije sjednice na kojoj bi trebalo da budu imenovani čelnici budvanske opštine, biće održano zasjedanje na kojem će biti razriješeni stari i izabrani novi predsjednici skupštinskih odbora.

Biće razmatrana informacija Bulatovića o aktivnostima na deblokadi računa Opštine.

Na dnevnom redu je Predlog zaključka o davanju saglasnosti za angažovanje dodatnog obezbjeđenja radi sprječavanja opasnosti po lica i imovinu Opštine.

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније