Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 06. 2020. 19:26 >> 19:25
12

SINOD SPC

"Vlast Crne Gore da prekine progon crkve"

Sinod Srpske pravoslavne crkve je, na juče održanoj sjednici, najoštrije osudio, kako se navodi, nastavak progona te crkve od strane aktuelne crnogorske vlasti, pokazan kroz najnovije privođenje Mitropolita Amfilohija na informativni razgovor u Centar bezbjednosti u Podgorici.

"Crkva u Crnoj Gori i njeni episkopi, sveštenstvo i monaštvo zajedno sa vjernim narodom, brani svoje svetinje i potpuno opravdano, izbjegavajući svaku politizaciju problema, zahtijeva neophodne izmjene i dopune spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodi se u saopštenju SPC.

Sveti Sinod po ko zna koji put, kako dodaju, apeluje na crnogorsku vlast da prestane sa progonom Crkve i sveštenstva i da postupi u skladu sa civilizacijskim normama i preporukama svih zvaničnih političkih i društvenih faktora iz Evrope i svijeta i na taj način omogući i zakonom garantuje slobodu vjere i savjesti svakog pojedinca i građanina Crne Gore.

"Najnovije gonjenje koje država sprovodi protiv sveukupnog bića Crkve u Crnoj Gori, zloupotrebljavajući epidemiju koronavirusa i mjere koje su donijete za njeno suzbijanje, mogu dovesti samo do još većih društvenih podjela i trajno ugroziti stabilnost i mir ne samo u toj državi nego i u čitavom regionu", saopšteno je iz SPC.

Sinod, kako navode, poziva predsjednika Crne Gore i Vladu Crne Gore da prekinu progon Crkve i svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama, posebno iz oblasti ljudskih prava i slobode vjeroispovijesti i da, kako kažu, na djelu, a ne samo na riječima, pokažu da su dio Evrope i civilizovanog svijeta.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније