Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

30. 06. 2020. 10:42 >> 10:40
6

SDP OCIJENIO

Srozano povjerenje u politički sistem

Umjesto usvajanja evropskih standarda i normi ponašanja, baš ovih dana i mjeseci pokazuje se do koje mjere je srozano povjerenje u politički sistem i osnovne postulate demokratije u Crnoj Gori. Nakon osam godina crnogorskih pregovora sa EU, stanje u društvu je takvo, da se s pravom može konstatovati da je Crna Gora iz 2012. bila po mnogo čemu demokratski uzor ovoj Crnoj Gori iz 2020, smatraju u SDP-u.

Kako ističu u saopštenju SDP-a, to što će se neko pohvaliti kako smo za osam godina otvorili sva poglavlja ili zatvorili svega tri, i to za duži vremenski period nego što je Hrvatska ušla u EU, djeluje suviše isprazno i demagoški i od toga građani nemaju nikakve koristi.

"Vlast je potrošila i posljednje zrno povjerenje evropskih partnera zbog višegodišnjeg simuliranja reformi, pa nam je za ovaj jubilej umjesto nagrade stigla kazna – izgubili smo status i formalne demokratije i prelazimo u hibridne režime. Sada se može slobodno i precizno reći da simuliranjem reformi ova vlast građane košta milijarde eura, koliko bismo dobili od EU samo za saniranje posljedica krize korona virusa, da smo postali dio sistema Unije", napominju u saopštenju SDP-a koje je potpisao generalni sekretar Ivan Vujović.

SDP, kao jedina trajuća evropska politička snaga u ove tri decenije, kako kažu, ponosna je na svoj doprinos državnim dostignućima na putu ka EU u prvoj polovini ovog osmogodišnjeg perioda.

"U tom periodu, kada je SDP presudno uticao na određene evropske procese unutar zemlje, Crna Gora je i zavrijedila epitet regionalnog lidera. Zahvaljući evropskom liderstvu SDP, u tom periodu smo u Parlamentu usvajali dvotrećinskom većinom i izborni zakon, i ustavne amandmane, i birali vrh pravosudne vlasti. Sve to uz široki konsenzus vlasti i opozicije. I u drugim domenima svako danas može da uporedi stanje iz tog perioda i stanje danas – od međunarodne pozicije države, stepena demokratskih sloboda do stanja Parlamenta gdje je pad najdrastičniji", napominje se u saopštenju.

SDP je svjestan da bez novog snažnog zamaha evropske politike u državi neće biti ni neophodnih iskoraka u državotvornoj politici.

"Ti iskoraci su od krucijalne važnosti posebno danas, kada se suočavamo sa pokušajem reinkarnacije velikodržavne politike i svih dobro poznatih, nevješto maskiranih, elemenata koji uz nju idu. Upravo zato je put ka EU, praćen stvarnim, a ne fingiranim reformama, jedna od temeljnih garancija stabilnosti države i brana od retrogradnih tendencija i aktera koji očito nijesu izvukli nikakve pouke iz 90 -ih godina prošlog vijeka", zaključuje Vujović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније