Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 06. 2020. 14:15 >> 14:13
1

DARMANOVIĆ

"CG potvrdila vanjskopolitički kurs"

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je rekao da je Crna Gora otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja još jednom potvrdila svoj vanjskopolitički kurs, te da nakon članstva u NATO, nastavlja sa potpunom integracijom u zajednicu razvijenih zapadnih demokratija.

"Budućnost Crne Gore je u Evropskoj uniji i uvjereni smo da proces evropskih integracija sadrži transformatorsku moć koja podstiče cjelokupni razvoj države i društva", rekao je Darmanović.

On je dodao da je podstaknuta zaokruživanjem ove faze pregovora, naša država još bliža ostvarenju svog željenog cilja – članstva u Uniji, te da smo, u tom kontekstu, ohrabreni geopolitičkom orijentacijom ove Evropske komisije.

Zahvalio je Hrvatskoj na konzistentnoj podršci evropskoj perspektivi regiona, ali i na uspjehu da agendu proširenja EU drži visoko tokom predsjedavanja Savjetom EU, uprkos teškim izazovima pandemije.

"Stabilnost i geopolitička konkurentnost Evrope neraskidivo je povezana sa uspješnim procesom demokratske konsolidacije i evropeizacije našeg regiona", zaključio je Darmanović.

Stalna ambasadorka Hrvatske pri EU, Irena Andraši, kazala je dopisnuku TVCG u Briselu da je zadovoljna što je Crna Gora tokom posljednjeg dana hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU uspjela da otvori posljednje pregovaračko poglavlje.

Očekuje da će nova metodologija našoj zemlji olakšati drugi dio procesa pristupanja - zatavaranje poglavlja.

"To nije jednostavno poglavlje i zato nam je dodatno drago da smo uspjeli otvoriti ovo poglavlje, i da je to bilo na današnji dan, četiri godine nakon posljednje Međuvladine konferencije na nivou zamjenika. Međutim je izuzetno bitno da je upravo ovo zadnje poglavlje, kako bi se proces nastavio na učinkovit način. Drago mi je da Crna Gora prihvatila novu metodologiju koja će, nadamo se ubrzati i olakšati drugi dio procesa, zatvaranje pogavlja", kaazala je Andraši.

Ambasador Crne Gore pri EU Bojan Šarkić ocjenjuje za TVCG realnim da do početka rada sljedeće Komisije Crna Gora bude spremna da postane punorpavni član EU.

"Od današnjeg datuma će sve mnogo brže ići, imaćemo period rješavanja prelaznih odredbi u završne i to će biti definitivno signal da idemo prema zatvarnjima poglavlja i prema stalnom članstvu. Ovo je rezutat rada preko hiljadu ljudi u našoj administraciji, koji su posvećeni evropskim integracijama i mislim da je realno da do početka sjedece komsije Crna Gora ima punu spremnost da postane punopravni član EU", zaključio je Šarkić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније