Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

30. 06. 2020. 23:01 >> 23:00
4

HRA I IA

Ispitati ustavnost zabrane političkih skupova

Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) podnijeli su Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti naredbe o zabrani političkih skupova i ograničenju vjerskih okupljanja i predložili da se obustavi dejstvo tih mjera.

Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja koronavirusa od 26. juna, zabranjeno je održavanje političkih skupova na otvorenom javnom mjestu, dok su vjerska okupljanja ograničena na otvoreni prostor koji pripada vjerskom objektu.

U HRA i IA smatraju da su tom naredbom uvedena pretjerana i nesrazmjerna ograničenja prava na slobodu mirnog okupljanja zbog zaštite zdravlja i da su ona diskriminatornog karaktera.

U tim nevladinim organizacijama (NVO) smatraju da se cilj zaštite zdravlja mogao postići blažom mjerom, kao što je okupljanje uz obaveznu upotrebu maski i uz održavanje fizičke distance.

“Ukazali smo da to što nijesu zabranjena okupljanja u zatvorenom prostoru, koja nose veći rizik od zaraze, kao i to da nijesu zabranjena nepolitička okupljanja na otvorenom, proslave, svadbe i druge manifestacije, ukazuje na diskriminatorni karakter naredbe”, navodi se u saopštenju.

U inicijativi je istaknuto da Ustav Crne Gore dozvoljava samo privremeno ograničenje, a ne i ukidanje prava na mirno okupljanje, kao što je uvedeno u odnosu na političke skupove.

Kako je saopšteno iz IA, zabranom nije postignuta potrebna ravnoteža između zaštite zdravlja građana i ostvarivanja prava na slobodu mirnog okupljanja, koje predstavlja temelj demokratije.

“Naredbom je na diskriminatoran način ograničeno pravo na mirno okupljanje, ako se uzme u obzir da nijesu zabranjeni javni skupovi u zatvorenom prostoru, koji predstavljaju još veći epidemiološki rizik, kao ni javni autobuski saobraćaj i druga okupljanja koja nemaju politički karakter”, kaže se u saopštenju IA.

Kako su rekli, njihova obaveza je da istraju u podsticanju institucija da postupaju onako kako bi trebalo da postupaju u demokratskoj državi, u cilju zaštite ljudskih prava od arbitrernosti vlasti, u skladu sa svojim nadležnostima.

“Imajući u vidu dosadašnju praksu Ustavnog suda u ispitivanju ustavnosti naredbi za vrijeme epidemije virusa Covid 19, koja je ili bila prespora ili je nije ni bilo, ne očekujemo da će Ustavni sud i ovoga puta pravovremeno postupiti”, kazali su iz IA.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније