Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavio: O.Z. ]

03. 07. 2020. 07:17 >> 17:51
2

VEBER

Pravedni izbori dokazuju evropsku posvećenost

Proširenje i Zapadni Balkan jedan su od prioriteta njemačkog predsjedavanja Savjetom EU. Želimo da finalizujemo pregovaračke okvire i započnemo pregovore o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom, kao i sa Albanijom, kada ona ispuni potrebne uslove. To je u razgovoru za Pobjedu poručio ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

Govoreći o Crnoj Gori, Veber je ocijenio da će parlamentarni izbori 30. avgusta biti od presudnog značaja.

"Moraju biti slobodni i pravedni, a svi akteri - vlada, opozicija i građani - trebalo bi da dokažu svoju evropsku posvećenost poštujući vrijednosti za koje se zalaže EU", rekao je Veber.

PREDSJEDAVANJE

Berlin je 1.jula preuzeo predsjedavanje Savjetom EU u narednih šest mjeseci. Pred Njemačkom su, kaže Veber, veliki izazovi.

"Pandemija Covid-19 primorala nas je da ponovo razmislimo o našem predsjedništvu. Program njemačkog predsjedavanja Savjetom EU će se fokusirati na rješavanje i prevazilaženje krize izazvane Covid-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica", rekao je Veber za Pobjedu.

Kaže i da je ,,Njemačka posvećena zajedničkoj akciji, evropskoj solidarnosti i zajedničkim vrijednostima, a sve u cilju suzbijanja virusa i pomoći evropskoj ekonomiji da se oporavi i ojača socijalnu koheziju u Evropi”.

"Razumijemo da su od Njemačke velika očekivanja kada je u pitanju suočavanje sa drugim važnim budućim izazovima, kao što su klimatske promjene ili digitalizacija. Takođe gledamo na jačanje sposobnosti Evrope da djeluje izvan svojih granica, da brani svoje interese i pokaže svoju odgovornost u svijetu", istakao je Veber.

Vodeći principi njemačkog predsjedavanja su, prema njegovim riječima prevazilaženje poslJedica krize kovid 19, za ekonomski i socijalni oporavak, jača inovativnija Evropa, fer Evropa, održiva Evropa, Evropa bezbjednosti i zajedničkih vrijednosti i jaka Evropa.

ZAJEDNIŠTVO

"U vremenima poput ovih, važno je da kao Evropa budemo zajedno. To je ono što želimo da izrazimo motom našeg predsjedništva „Zajedno za oporavak Evrope“", naveo je ambasador Veber.

Govoreći o programu proširenja u njemačkoj agendi, Veber kaže da su proširenje i Zapadni Balkan jedan su od prioriteta njemačkog predsjedavanja Savjetom EU.

"Želimo da finalizujemo pregovaračke okvire i započnemo prve pregovore o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom, kao i sa Albanijom, kada ona ispuni potrebne uslove", navodi Veber.

Upitan šta Crna Gora može očekivati od njemačkog predsjedavanja, Veber ističe da je otvaranjem svih pregovaračka poglavlja sa EU i prethodno zatvorena tri, pokazala da je predvodnik u regionu.

"Sada je potrebno napraviti konkretnije iskorake u oblastima demokratije, vladavine prava i slobode medija kako bi se stvorili uslovi za početak preliminarnog zatvaranja dodatnih poglavlja", istakao je Veber.

POGLAVLJA

Crna Gora je, kako navodi njemački diplomata, pokazala da ne zazire od ovih izazova, prihvatanjem nove metodologije proširenja.

"I prihvatila je zadatak da i ispuni kriterijume za neka druga poglavlja kroz konkretne korake na poglavljima 23 i 24. Trebali bi istovremeno biti ambiciozni i realni i pokušati napredovati, recimo u poglavlju 27", kaže Veber.

Prema njegovim riječima, parlamentarni izbori u Crnoj Gori 30. avgusta biće od presudnog značaja.

"Moraju biti slobodni i pravedni, a svi akteri - vlada, opozicija i građani - trebalo bi da dokažu svoju evropsku posvećenost poštujući vrijednosti za koje se zalaže EU. Na osnovu toga, izvještaj EK o zemlji koji treba da bude predstavljen na jesen biće od posebnog značaja u pogledu napretka u procesu pridruživanja tokom njemačkog predsjedavanja. Ako se potvrdi napredak u pogledu demokratije, vladavine prava i slobode medija, to će imati ukupan pozitivan efekat na pregovore o pristupanju", zaključio je ambasador Veber.

Njemačka spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine

Na pitanje da li u šestomjesečnom njemačkom programu predsjedavanja postoji plan za dijalog Beograda i Prištine, Veber kaže da je Njemačka spremna da ponudi pomoć ukoliko bude potrebno.

"Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, najavio je da će se dijalog pod okriljem EU zvanično nastaviti u julu. Mi izričito podržavamo Specijalnog predstavnika u tome i zajedno sa Francuskom smo spremni da ponudimo pomoć, ako je potrebno", istakao je Veber.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније