Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

04. 07. 2020. 08:07 >> 09:11
19

BUGAJSKI

CG izazivaju oni koji bi da joj ponište nezavisnost

Američki analitičar i viši saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski ocijenio je da Crnu Goru izazivaju i testiraju razne snage koje nastoje da ponište njenu nezavisnost i preokrenu pristupanje NATO-u.

 

"Konkretno, srpski nacionalisti uz pomoć moskovskih obavještajnih službi i Putinovih oligarha intenziviraju svoju kampanju protiv Vlade. Neki dobronamjerni ljudi i vjernici mogu biti izmanipulisani i uvučeni u proteste kako bi demonstrirali protiv zakona o crkvenoj imovini ili nekom drugom pitanju. Međutim, kampanju su orkestrirali ili organizovali anticrnogorski aktivisti koji žele destabilizirati zemlju i stvoriti režim koji je podređen Beogradu i pasivan prema Moskvi", kazao je Bugajski za Pobjedu.

On je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima moć da koči provokativnu ulogu nekih pripadnika sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Ako je iskren da osigura nezavisnost Srbije, mora da nauči od Crne Gore kako se ograničava subverzivna uloga Rusije u unutrašnjoj i spoljnoj politici", kaže Bugajski. 

Govoreći o tome kako vidi odnose Crne Gore i Srbije u budućnosti, on navodi da Vučić može da koristi svoj novi i prošireni izborni mandat na jedan od dva načina.

"Može i dalje da podržava ili toleriše srpske grupe koje su odlučne da destabilizuju Crnu Goru, ili može da se ponaša kao državnik podvlačeći da je državnost Crne Gore nepovratna. Vučić ima moć da koči provokativnu ulogu nekih pripadnika sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. A ako je iskren za nezavisnost Srbije, mora da nauči od Crne Gore kako se ograničava subverzivna uloga Rusije u unutrašnjoj i spoljnoj politici. To mu neće donijeti samo veći rejting u regionu, već će ukazati i na to da Srbija može biti faktor stabilnosti, a ne alat za ruske spletke i destabilizaciju", rekao je Bugajski.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније