Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 07. 2020. 10:15 >> 10:14

SNP SAOPŠTIO

Uvid u birački spisak nije kontrola

Uvid u birački spisak nije kontrola, a jedino ko može da kontroliše je DPS, jer je čak i Državnoj izbornoj komisiji (DIK) oduzeta tehnička mogućnost da pregleda odjednom veći broj novoupisanih birača, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

 

Iz SNP-a su odgovorili na jučerašnje sapoštenje MUP-a, u kojem je navedeno da u biračkom spisku nema nereagularnosti.

"Drago nam je što smo resor Mevludina Nuhodžića konačno natjerali da počne da se bavi onim što mu je nadležnost i za šta su njegovi zaposleni plaćeni od strane građana. Sigurni smo da je svakome u Crnoj Gori jasno da je sređivanje nepravilnosti u biračkom spisku, njegovo stavljanje na uvid javnosti i vršenje neophodnih izmjena ono što je potrebno raditi manje od dva mjeseca do izbora, a ne progoniti sveštenike, prebijati opozicionare i slobodne građane, hapsiti čitave opštine i rušiti manastirske konake", navode iz SNP-a.

MUP je, kako navode iz SNP-a, ponovo propustio da odgovori na pitanje "otkud u Crnoj Gori čak 541.000 birača".

"Razjašnjenja radi, ukazujemo da bi u slučaju da u Crnoj Gori sa 622.000 stanovnika zaista ima toliko birača, bilo svega 13,02% maloljetnih osoba, dok je po nalazu EK 2016. godine bilo 22,02% stanovnika od 0-17 godina. Takođe, bilo bi dobro kada bi MUP objavilo broj registrovanih državljana u Crnoj Gori, podatak koji nemamo od popisa sprovedenog 2011. godine", kažu u SNP-u.

Ukazuju da se uvidom u birački spisak "ne može utvrditi ko su birači koji godinama, pa i decenijama, žive u inostranstvu, a upisani su u birački spisak prema njihovom poslednjem prebivalištu u Crnoj Gori prije odlaska u inostranstvo".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, iako mu je to u nadležnosti, ne čini ništa da po službenoj dužnosti terenskom provjerom utvrdi podatke o državljanima Crne Gore koji ne žive u mjestu koje su prijavili kao svoje poslednje prebivalište jer su napustili Crnu Goru i žive i rade u inostranstvu. Na taj način, svima postaje jasno koliko je dijaspora važna u ostvarivanju izbornih pobjeda DPS-a i zašto je vladajućoj partiji tako bitno da obezbijedi prisustvo njenih članova u Crnoj Gori na dan izbora", kazali su iz SNP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније