Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

06. 07. 2020. 12:51   >>  13:49 1

SNP

"Teret krize ne smije pasti na leđa studenata"

Odluka Senata da se specijalističke studije na Univerititetu Crne Gore plaćaju još je jedan zaokret u obrazovanoj politici Univerziteta Crne Gore koji ide na štetu studenata, saopštila je Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica. Ona ističe da ekonomska kriza ne smije da se prelama preko studenata kao jedne od najugroženijih kategorija stanovništva i poručuje, u ime SNP-a, da je neophodno neophodno pronaći način da se oni oslobode planiranih nameta i da im se omogući da što lakše dođu do diploma.

"Postavlja se pitanje otkud sve veći nameti za studente u zemlji koja je svojim Ustavom propisala da je školovanje besplatno? Takođe, ostaje nejasno kako Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nakon što su slavodobitno prošle godine objavili da će master studije biti besplatne, sada izlažu studente novim troškovima, ne brinući o tome kako će se to odraziti na njihovo ionako loše ekonomsko stanje", navodi Radinović.

Ona pita da li se radi o pokušaju da se unaprijed nadoknadi "ono što će se navodno pokloniti studentima kroz besplatne master studije

"Kako se situacija odvija, ne bismo se iznenadili i da se kroz neko vrijeme, a pod izgovorom problema koje je donijela pandemija korona virusa, odustane od odluke da master studije budu besplatne i da se na taj način ućari još neki cent od osiromašenih studenata i njihovih porodica", navodi se u saopštenju.

Oko 500 studenata potpisalo je peticiju u kojoj traže od ministra prosvjete Damira Šehovića da hitno reaguje i utiče na potpuno ukidanje odluke Univerziteta Crne Gore, po kojoj će studenti koji treba da upišu specijalističku 2020/2021 godinu preći na samofinansiranje u iznosu od 500 eura po semestru.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније