Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan, Objavila: M.M.Lj. ]

07. 07. 2020. 06:36   >>  13:31 2

IVANOVIĆ

Na biralištima stroge mjere protiv zaraze

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao je da su u toku ozbiljne pripreme da se na dan izbora, 30. avgusta, preduzmu sve mjere da se sačuva zdravlje kako učesnika izbornog procesa tako i građana.

 

Ivanović je izjavio i da DIK po zakonu ima uvid u birački spisak, ali nije želio da komentariše neregularnosti u biračkom spisku, posebno nelogično visok broj birača u odnosu na broj stanovnika, s obzirom da je to nadležnost Ministarstva unutrašnjoh poslova.

“Ko god bude imao neku sumnju u birački spisak za koju je nadležna DIK, nek prijavi i odmah će biti provjerena. Na osnovu ovlašćenja propisanih zakonom, službenici DIK-a koji imaju licence pristupaju biračkom spisku takozvanim terminom jedan na jedan”, kazao je Ivanović u razgovoru za Dan.

Birački spisak čine podaci koji su povučeni iz registara koji postoje kod nad ležnog ministarstva i tim pristupom se uvijek može vidjeti stanje u biračkom spisku toga dana.

“Od prvog dana insistiram na transparentnosti svega što se radi u DIK-u, i tako će biti i ubuduće, a sve u cilju povećanja povjerenja od strane građana. Na sajtu se objavljuje svaka odluka, od saziva za sjednicu, preko sastanaka sa domaćim i inostranim stručnjacima, do dokumenata koji su vezani za naš organ. Stojim iza toga da transparentnost mora biti potpuno uočljiva i jasna”, kazao je Ivanović.

On je dodao da preduzimaju sve radnje iz izbornog procesa u skladu sa zakonom.

“U roku smo objavili kalendar aktivnosti vezano za izborni proces, a sada smo spremni da primamo liste koje se mogu podnositi već od 11. jula. Već se otvorila i priča oko zaštite učesnika u izbornom procesu i građana u vezi sa KOVID-om 19. Ozbiljne su pripreme i ozbiljna je priča i uskoro će i javnost biti upoznata s tim. Pripremili smo i tim ljudi koji treba da vodi edukacije biračkih odbora, s obzirom da su odbori „žila kucavica” izbornog procesa. Ako birački odbori ne rade svoj posao kako valja, cijeli je proces u problemu. Postavlja se pitanje kako ćemo odgovoriti svim tim izazovima i kako da zaštitimo ljude, a hoćemo, jer je to prioritet svima nama, kako insistucijama na državnom nivou, tako i onima na lokalnom”, naveo je Ivanović.

Rekao je da će vršiti provjeru svih potpisa birača za podršku izbornoj listi, što znači poštovanje zakonskih ovlašćenja.

“I te promjene i sve što ćemo raditi doprinijeće izbjegavanju zloupotreba koje su se dešavale. Ranije su postojale sumnje da se jedno lice potpisuje za više ljudi, vidi se isti rukopis. Sad će se svaki potpis provjeravati. Nek se pribavljaju potpisi, ali se mora odagaati sumnja da su to baš ti potpisnici. Sve će nas to voditi ka širenju povjerenja. Ja sam za to da se pruži fer odnos svim učesnicima izbornog procesa jer sam uvjeren da samo tako možemo otkloniti sve sumnje i zadobiti povjerenje građana”, naveo je Ivanović.

On je saopštio da je već imao sastanke sa predstavnicima MUP-a oko unapređenja izbornog procesa, a juče je o tome razgovarao i sa predstavnicima ODHIR-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније