Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 07. 2020. 21:58   >>  21:58 5

URA

SDP odavno izabrala DPS umjesto građana

Nakon što URA nije pozvala SDP na današnji sastanak opozicije, potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković saopštio je da je vjerovao da URA ima više zajedničkih programskih opredjeljenja sa SDP-om, nego sa DF-om. Iz URE su uzvratili da je SDP odavno odabrao DPS umjesto građana.

Tragikomično izgledaju večerašnji pokušaji SDP-a da jeftinom pričom o svrstavanju URE u jedan nacionalni diskurs, zaradi jeftine političke poene, zaboravljajući pritom da crnogorski građani dobro pamte da je SDP već odavno izabrao svoj put a on je DPS umjesto građana i demokratizacije države, saopštio je član Predsjedništva URA Milan Đaković, odgovarajući na prozivke potpredsjednika SDP-a Bojana Zekovića.

“Jedini politički pravac na kojem će URA nastaviti da radi jeste građanska Crna Gora. Kao prvi preduslov za stvaranje istinskog društva u kojem će svaku građanin imati jednake šanse jeste razvlašćivanje krimnogenog DPS-a, poštujući istovremeno Ustav Crne Gore. Da bi došli do toga, prije svega, potrebno je da promijenimo odnose u opoziciji”, poručio je Đaković.

On kaže da u URI prozivke SDP-a shvataju upravo u maniru njihovog dugogodišnjeg političkog partnera DPS-a, koji je danas, kako ukazuje, preko propagandne mašinerije tendencioznim člancima pokušao uvesti pokret URA u brlog nacionalizma.

“URA ne vuče za sobom teret zvani osamnaest godina koalicije sa DPS-om, dugogodišnje relativizovanje kriminala i korupcije, dubinskog razaranja crnogorskog društva kroz partijsko zapošljavanje i potpuno suspendovanje države. URA je nova, proevropska partija, članica Zelenih Evrope, najbrže rastuće političke strukture u Evropi i ponosni smo na učinjeno u proteklih pet godina našeg postojanja”, poručio je Đaković.

On ističe informaciju radi interesa javnosti da URA danas nije bila ni inicijator, ni organizator, već domaćin sastanka parlamentarne opozicije i da URA nije odgovorna što se politika SDP-a ne percipira kao opoziciona.

“Ponosni smo na to što smo jedina partija u čijim prostorijama se bez zazora mogu pojaviti svi opozicioni subjekti. URA će imati za partnera svakog ko želi razvlastiti krimogeni režim DPS-a na jasnim građanskim osnovama, poštujući Ustav, vladavinu prava i građanina kao nosioca suvereniteta. Oni koji se ne pronalaze u takvim vrijednostima neće imati našu naklonost”, zaključuje u odgovoru Đaković.

Podsjetimo, Socijaldemokratska partija danas nije bila na sastanku opozicije, na kojem se razgovaralo o predstojećim parlamentarnim izborima.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković kaže da ih URA, kao organizator sastanka, nije pozvala. Objasnio je i šta misli o tom postupku.

“Prihvatamo princip kolega iz URE, iako smo mislili da URA više zajedničkih programskih opredjeljenja ima sa SDP-om, nego sa Demokratskim frontom. Ali, to je njihova stvar i ne želimo dodatno da je komentarišemo. SDP je već saopštila da na izborima može da nastupi samo samostalno jer ne možemo dijeliti programske vrijednosti sa jednim dijelom opozicije, posebno Demokratskim frontom. SDP nema potrebe niti će biti “za stolom” sa onim dijelovima opozicije koji su nacionalističke, a ne građanske političke strukture”, jasan je Zeković.

Napominje da će SDP građanima predočiti svoj program i sve štetne odluke aktuelne vlasti zbog kojih ispaštaju građani Crne Gore.

“Ali, SDP neće praviti nikakve programske saradnje sa onima kojima nije cilj građanska i evropska Crna Gora”, zaključio je Zeković u izjavi za CDM.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније