Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 10. 2013. 17:11 >> 19:50
2

DROBNIČ URUČIO IZVJEŠTAJ

Đukanović: Nastavićemo sa reformama

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič uručio je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću Izvještaj o napretku Crne Gore za ovu godinu. Đukanović je uvjeren da će 2014. biti godina nastavka reformi i dinamičnih pregovora.

Predstavljajući izvještaj, Drobnič je kazao da je riječ o prvom Izvještaju EK nakon počinjanja pregovora sa Crnom Gorom.

Istakao je da su odnosi Crne Gore i EU sada u novoj, kvalitetnijoj, fazi koja i institucionalno i suštinski podrazumjeva najviši mogući nivo odnosa koje EU ima sa državama ne-članicama.

„Imajući u vidu novi pristup pregovora i konstantan razvoj acquia, Izvještaj reflektuje prije svega očekivanja Evropske komisije i uz podrazumjevani kontinuirani napredak, akcentuje, pored oblasti u kojima je učinjen suštinski pomak u reformama, i oblasti kojima u narednom periodu treba posebno biti posvećen“.

Đukanović je ocijenio da je sama činjenica što je Crna Gora danas jedina država koja vodi aktivan proces pregovora sa EU veliko priznanje, ali i obaveza, za našu zemlju.

„Istakao je, pri tome, uvjerenje da će naredna godina biti godina nastavka reformi i dinamičnih pregovora, imajući u vidu očekivanje da ćemo krajem ove godine započeti pregovore u poglavljima 23 i 24, kao i mogućnost da istvoremeno otvorimo i pregovore u drugim oblastima“, saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je naglasio da Crna Gora pregovore sa EU doživljava kao višegodišnji reformski proces koji će omogućiti crnogorskom društvu da postane u suštinskom smislu dio savremene evropske civilizacije.

„Pri tome je posebno istakao spremnost Vlade na čijem je čelu da i u narednom periodu nastavi posvećeno da radi na realizaciji sveukupnih reformi koje su važna pretpostavka ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore i unaprjeđenja kvaliteta života crnogorskih građana“.

Đukanović i Drobnič su saglasni da je potrebno što objektivnije predstavljanje i razumijevanje svih faza pregovaračkog procesa i, u tom smislu, „naglasili važnost pravilne informisanosti svih aktera društva i građana, a u cilju unaprjeđenja sveobuhvatnih reformi“.

 

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније