Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 07. 2020. 15:19 >> 15:18

ĐUKANOVIĆ S AMBASADORIMA

"Brzina CG institucija primjer za Evropu i svijet"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Republike Litvanije Jurate Raguckiene i Republike Irske Ronana Gargana. Nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno je primio ambasadore i uz dobrodošlicu im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju unaprjeđenja međudržavnih odnosa.

0n je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, informisao ambasadore o uspješnim rezultatima borbe sa prvom fazom korona virusa u Crnoj Gori, dobroj organizovanosti, visokom stepenu funkcionalnosti i kompetentnosti zdravstvenog sistema. Uz žaljenje što smo sada u drugom talasu epidemije, uzrokovane i teškom situacijom u bliskom okruženju, iskazao je uvjerenje u pozitivan ishod na zdravstvenom i ekonomskom planu i uputio riječi ohrabrenja i Litvaniji i Irskoj u daljoj borbi sa globalnim izazovom. Upoznao je ambasadore sa aktivnostima u susret predstojećim redovnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ističući značaj izbora legitimne vlade za dalje suočavanje sa dugotrajućom krizom izazvanom pandemijom i iskazao uvjerenje da će nova vlada nastaviti putem usvajanja evropskog sistema vrijednosti.

"Predsjednik je u razgovoru sa ambasadorkom Republike Litvanije visoko ocijenio kvalitet saradnje i rastuće partnerstvo dvije države, što je potvrđeno i nedavnom zvaničnom posjetom Viljnusu. On je potvrdio da članstvo u EU ostaje prioritet Crne Gore i zahvalio za podršku Litvanije integraciji regiona. Crna Gora i Litvanija su već partneri u NATO, podsjetio je Predsjednik, uz očekivanje da će to partnerstvo biti dodatno osnaženo i skorim članstvom Crne Gore u EU, na temeljima zajedničkih ciljeva i izazova koji povezuju dvije zemlje. Uz kvalitetnu saradnju u političkoj ravni, naglasio je značaj povezivanja u oblasti ekonomije, investicija i turizma, kao i obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Litvanija Crnoj Gori s obzirom na bogata iskustva može biti dobar partner i za unapređenje vladavine prava i razvoj poljoprivrede kao komparativne grane najznačajnijem potencijalu-turizmu", navodi se u saopštenju.

Ambasadorka je zahvalila Đukanovič na prijemu ističući da je počastvovana diplomatskim angažmanom u našoj zemlji.

"Prenijela je zahvalnost Predsjednika Litvanije zbog nedavne posjete predsjednika Đukanovića i iskazala punu spremnost za posvećeni rad na unapređenju saradnje na svim poljima od obostranog interesa, posebno na planu jačanja trgovinske saradnje, i dalje jačanje prijateljstva Crne Gore i Litvanije", navodi se u saopštenju

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Republike Irske potvrdio prijateljski odnos Crne Gore prema toj zemlji i njenom narodu.

"Uz izraze žaljenja zbog značajnog broja žrtava korona virusa u Irskoj iskazao je iskreno poštovanje za napore koje ta zemlja ulaže za zaštitu života i zdravlja njenih građana. On je čestitao Irskoj na izboru za članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2021-2022, ističući da Crna Gora izuzetno cijeni i dijeli sa Irskom posvećenost sistemu UN-a, kao i da na važnost multilateralizma, saradnje i solidarnosti opominje i aktuelna globalna kriza. Uz podsticaj za razvoj političkog dijaloga na najvišem nivou, kada se za to steknu uslovi, Predsjednik je kazao da ima prostora za produbljivanje bilateralnih odnosa, prije svega u oblasti ekonomije i poželio dobrodošlicu irskim investitorima. On je iskazao zainteresovanost Crne Gore za potpisivanje međudržavnih sporazuma, koji će prokrčiti put tješnjoj saradnji", navodi se.

Ambasador Gargan je zahvalio predsjedniku Crne Gore što je omogućio da i u izazovnom vremenu lično preda akreditive za diplomatsku misiju u zemlji sa kojom Irska želi nastavak izgradnje dobrih i prijateljskih odnosa. On se saglasio sa predsjednikom da Crna Gora i Irska dijele zajedničke interese kao što je posvećenost multilateralizmu i poručio da će članstvo u SB iskoristiti za zastupanje interesa i podršku malim zemljama.

"Najavio je da će raditi na zbližavanju dvije zemlje i naroda, naročito u oblasti ekonomije i biznisa čemu pogoduje i direktna avio linija Ryanair-a između Podgorice i Dablina. Dodatni podsticaj unapređenju trgovinske i investicione saradnje bilo bi i uspostavljanje vizne liberalizacije, za šta će se ambasador zalagati u narednom periodu."

Ambasador Gargan je odao priznanje Crnoj Gori za uspješnost u prvom talasu korona virusa ističući da je brzina i pravovremenost reakcije naših institucija primjer za Evropu i svijet.

"On je potvrdio snažnu podršku Irske procesu proširenja i naglasio da je Irska na raspolaganju Crnoj Gori za svaku pomoć u procesu u kojem je Crna Gora, kako je kazao, veoma napredna, što je potvrđeno i nedavnim otvaranjem poslednjeg pregovaračkog poglavlja. Predsjednik Đukanović je nerezidentne ambasadore iz Litvanije i Irske pozvao da što češće dolaze u Crnu Goru gdje su im vrata naših institucija otvorena za sve kvalitetne inicijative", zaključuju iz Kabineta predsjednika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније