Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

10. 07. 2020. 15:28   >>  19:16 8

DAN DRŽAVNOSTI

Đukanoviću čestitke kraljice Elizabete, Štajnmajera...

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prve čestitke najviših evropskih zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Češke Miloš Zeman i predsjednica Švajcarske Konfederacije Simoneta Somuraga.

Predsjednik Štajnmajer uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik koji Crna Gora obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, ističe da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

"Na tom putu, predsjednik Štajnmajer, uz želje za mnogo snage i uspjeha, uvjerava da će "Njemačka — posebno tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije i dalje podržavati Crnu Goru kao prijatelj i partner.“ Njemački predsjednik pozdravlja uspjeh Crne Gore da "odlučnim i pravovremenim djelovanjem" posljedice pandemije "svede na najmanju moguću mjeru", što "zaslužuje priznanje", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Matarela u čestitki ocjenjuje da su "dvije zemlje posvećene izgradnji čvrstog partnerstva, zasnovanog na intenzivnom političkom dijalogu i plodnim ekonomskim odnosima".

"Simbol tog bliskog prijateljstva", ali i "progresivne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju" predstavlja podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije. Otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja "nagrađuje napore Podgorice u okviru reformskog procesa i ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa još većim zamahom taj put", ističe predsjednik Matarela.

Predsjednik Radev srdačno pozdravlja postignuća Crne Gore na putu evropskih integracija i "lidersku poziciju u regionu koja je u ovom procesu trajno osvojena".

"Bugarska kao snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, "nastaviće dijeliti svoje iskustvo kao dobronamjeran i pouzdan partner", poručuje u svom pismu predsjednik Radev, i uvjerava da će se "odnosi između dvije države i dalje graditi na zajedničkim evropskim i euroatlantskim vrijednostima", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika.

Predsjednik Ader uz srdačne čestitke povodom Dana državnosti Crne Gori, ističe da Mađarska veliku pažnju posvećuje ekonomskom razvoju Crne Gore i napretku u procesu integracija. “Želio bih da potvrdim da moja domovina ostaje posvećena i dosljedno podržava težnje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i spremna je pružiti svu pomoć kako bi se ovaj proces ubrzao i efikasno završio“.

U želji da predstojeće vrijeme donese mir, dobrobit i sreću narodu Crne Gore, predsjednik Higins izražava solidarnost Irske u cilju dostizanja globalne ekonomije koja bi bila u funkciji obezbjeđivanja životnih potreba svih građana, iznalaženja odgovora na klimatske promjene i ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

Predsjednica Somaruga, uz najbolje želje Federalnog savjeta povodom nacionalnog dana Crne Gore, ističe da "odnosi povjerenja" između Crne Gore i Švajcarske omogućavaju da se "sa najvećim globalnim i regionalnim izazovima suočavamo zajedno". Uz podsjećanje da su međunarodna saradnja i solidarnost danas važniji nego ikada, Švajcarska je zahvalna Crnoj Gori na omogućavanju repatrijacije njenih građana tokom pandemije.

"Kraljica Elizabeta II, predsjednik van der Belen i predsjednik Zeman upućuju najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti, uz najbolje želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Čestitke su uputili predsjednik Indije Ram Nat Kovind, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, marokanski kralj Mohamed VI, predsjednik Republike Koreje Mun Džae In i predsjednik DNR Koreje Kim Džong Un, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa bin Zajed al Nahijan, premijer Muhamed bin Rašid al Maktoum i krunisani princ Abu Dabija i zamjenik komandanta oružanih snaga UAE Muhamed bin Zajed al Nahijan, predsjednica Singapura Halimah Jakub, predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, afrički lideri – predsjednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, predsjednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramafoza, predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba i predsjednik Kenije Uhuru Keniata, kao i predsjednik Kiribata Taneti Mamau, koji upućuje tradicionalne blagoslove ove male pacifičke zemlje za dobro zdravlje, mir i prosperitet (''Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa'').

Predsjednik Kovind ističe ''tople i prijateljske odnose Indije i Crne Gore'' i saradnju dvije zemlje za koju je ''uvjeren da će rasti na obostranu dobrobit naše dvije zemlje i naših građana''. ''Radujem se zajedničkom radu na produbljivanju saradnje Indije i Crne Gore, kao i zajedničkom djelovanju u prevazilaženju izazova COVID-19 i ponovnoj izgradnji naših ekonomija'', poručuje predsjednik Indije.

''Povodom Dana državnosti Crne Gore, veliko mi je zadovoljstvo da uputim Vašoj Ekselenciji moje najsrdačnije čestitke i najbolje želje za Vašu ličnu sreću i prosperitet građana Vaše zemlje'', navodi u čestitki car Naruhito.

Predsjednik Erdogan odnose Turske sa Crnom Gorom smatra ''važnim u pogledu budućnosti i stabilnosti Balkana'' i izražava zadovoljstvo njihovim razvojem ''na očekivano visokom nivou''.

Najviši zvaničnici Emirata upućuju ''najbolje želje, najtoplije čestitke, svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Crne Gore''.

Predsjednik Al Sisi potvrđuje ''visoko poštovanje prema dobrim odnosima koji vezuju dvije prijateljske zemlje'', Egipat i Crnu Goru, i izražava nadu da ćemo biti u mogućnosti da prevaziđemo veliki izazov pandemije sa kojim se svijet suočava ''kroz naše zajedničke napore ka bezbjednijem, zdravijem i prosperitetnijem svijetu".

Uz najtoplije čestitke narodu Crne Gore i najbolje želje za stalni napredak Crne Gore, predsjednik Mun Džae-in ističe ''prijateljske veze i saradnju'' Republike Koreje i Crne Gore, čemu će u bliskoj saradnji dvojica predsjednika dalje doprinositi.

Kralj Mohamed VI naglašava da '' veoma cijeni odnose koji se zasnivaju na bliskom prijateljstvu'', uz uvjerenje da Crna Gora i Maroko dijele ''zajedničku odlučnost'' da jačaju veze i proširuju uzajamnu saradnju.

Svjetski zvaničnici pozdravljaju rezultate i napore koje je Crna Gora učinila da zadrži širenje koronavirusa i pozivaju na međunarodnu saradnju i solidarnost.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović čestitali su crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću 13. jul - Dan Državnosti Crne Gore.

Pendarovski je poželio uspjeh i prosperitet prijateljske Crne Gore i njenih građana.

On je kazao da je zadovoljan zbog činjenice „da se odnosi Sjeverne Makedonije i Crne Gore, koji predstavljaju primjer dobrosusjedstva i saradnje u regionu i koji su zasnovani na istorijskom prijateljstvu naših naroda, razvijaju dinamično u duhu zajedničkog uloga za demokratsku, stabilnu i prosperitetnu Evropu“.

„U ovom kontekstu, a imajući u vidu teška vremena kroz koja prolazimo, suočeni sa pandemijom COVID-19, želio bih da izrazim svoje čvrsto uvjerenje da ćemo u narednom periodu nastaviti sa jačanjem i produbljavanjem naših odnosa i saradnje u svim oblastima od uzajamnog interesa”, naveo je Pendarovski.

Džaferović je, uz čestitke i želje za dalji prosperitet Crne Gore, kazao da je uvjeren da će se prijateljski odnosi BiH i Crne Gore i dalje razvijati u duhu prijateljstva, „a na dobrobit naših građana“.

„Želja mi je da zajedničkim naporima u budućnosti lično doprinesemo daljem razvoju bliskih i tradicionalno dobrih odnosa između naše dvije zemlje, uvjeren da time doprinosimo miru i stabilnosti u regionu“, rekao je Džaferović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније