Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

11. 07. 2020. 12:36   >>  12. 07. 2020. 08:24 15

ĐUKANOVIĆ

Srebrenica opomena za sve naše narode

Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti, naveo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u video poruci kojom se obratio na Komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrnici.

"Genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja", kazao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je istakao da zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja.

"Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju XX vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda? Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila", kazao je predsjednik Crne Gore,

On je naglasio da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza.

"Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde. Mi smo ponosni što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici. Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti", poručio je Đukanović.
.
Dodao je da zbog epidemiološke situacije u regionu nije u mogućnosti da, u svojstvu predsjednika Crne Gore, bude danas u Potočarima.

U Potočarima obilježavanje 25. godišnjice genocida >>>  

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније