Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2020. 18:18 >> 22:37
2

MARKOVIĆ U BRISELU

CG može računati na pomoć EU

Crnoj Gori predstoji najizazovnija faza pregovora sa EU u kojoj mora dodatno pojačati reformske napore. U tome Crna Gora može računati na pomoć i podršku EU, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

Mišel je danas u Briselu čestitao Crnoj Gori na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja.

"Crna Gora je lider u procesu pristupanja! EU ima jasan interes za stabilnost i napredak Crne Gore i regiona. Sada predstoji najizazovnija faza pregovora u kojoj moramo dodatno pojačati reformske napore. U tome Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije", ocijenjeno je na sastanku.

Ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24

Marković je razgovarao i sa komesarom za proširenje i evropsku susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Nakon sastanka sa Varheljijem, naglašeno je da su politički dijalog, slobodni i fer izbori ključni za napredak Crne Gore. Varhelji je na Tviteru poručio da je važno da se predstojeći izbori održe u demokratskoj atmosferi.

"Komesar za proširenje pozdravio je odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju pregovora. Sada je ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24 u cilju ispunjavanja privremenih i dobijanju završnih mjerila", saopšteno je na Tviter nalogu Vlade.

Crna Gora je, kako je saopšteno, zahvalna za pomoć i podršku EU u borbi protiv Kovida 19.

"Investicioni plan za Zapadni Balkan koji EU priprema za jesen imaće veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije", dodaje se u saopštenju.

Premijera Markovića dočekao je i predsjednik EP David Sasoli.

Marković je zahvalio Sasoliju na podršci evropskoj integraciji CG.

Sasolije, kako je soapšteno na Tviter nalogu Vlade Crne Gore prihvatio poziv da uskoro posjeti Crnu Goru.

"Crna Gora cijeni to što je EP spreman da posmatra predstojeće izbore. Mi ćemo učiniti sve da oni budu održani na bezbjedan način po zdravlje građana. Aktivni Parlament igra ključnu ulogu u evropskom procesu", kazao je Sasoli.

A da je Crna Gora saveznica koja daje važan doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana, naglašeno je prilikom susreta premijera Markovića sa ambasadorima zemalja članica NATO-a, uz ocjenu da je stabilnost regiona strateški interes NATO saveza.

Prvi dan posjete Briselu premijer Marković zaokružio je susretom sa visokim predstvnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Žozepom Borelom.

Premijer će se sjutra sastati sa evropskim komesarom za budžet i administraciju Johanesom Hanom, koji je tokom prethodnog mandata bio na funkciji komesara za proširenje. Marković će takođe razgovarati sa predstavnicima iseljeničkih društava Crne Gore u Belgiji i Luksemburgu.

Prilog: Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније