Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 07. 2020. 07:30 >> 15:32

MARKOVIĆ ZA TVCG

EU perspektiva Crne Gore sasvim izvjesna

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je uspješnom jučerašnju posjetu Briselu i razgovore na visokim zvaničnicima Evropske unije (EU), saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću.

„Evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvjesna. Poslate su snažne poruke o toj perspektivi i o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti svoju evropsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu prije svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda. I puno smo razgovarali o tome kako da ne samo Crnoj Gori nego cijelom Zapadnom Balkanu se obezbijedi izvjesna ekonomska perspektiva posebno u kontekstu posljedica koje je izazvao koronavirus“, kazao je Marković za TVCG na kraju posjete.

Premijer je, saopšteno je, razgovarao sa predsjednicima Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o narednoj, najizazovnijoj fazi pristupnih pregovora.

Mišel je čestitao Crnoj Gori na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja, konstatujući da je naša zemlja lider u procesu pristupanja.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije i dodao da EU ima jasan interes za stabilnost i napredak Crne Gore i regiona.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem Crna Gora cijeni to što je EP spreman da posmatra predstojeće izbore. Mi ćemo učiniti sve da oni budu održani na bezbjedan način po zdravlje građana. Aktivni Parlament igra ključnu ulogu u evropskom procesu.

Premijer Marković i potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjsku politiku Evropske unije Žozef Borelj podvukli su strateški značaj koji naš region ima za EU.

Rješavanje otvorenih pitanja na Zapadni Balkan je garant njegovog dugoročnog ekonomskog razvoja i stabilnosti i preduslov dinamične integracije u Uniju. I na ovom sastanku konstatovan je odličan napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Oliver Varhelji je na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore je pozdravio odluku naše zemlje da prihvati novu metodologiju pregovora. Sada je ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24 u cilju ispunjavanja privremenih i dobijanju završnih mjerila.

Konstatovano je da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Duško Marković je izjavio na kraju posjete institucijama Evropske unije da priprema ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan ohrabruje.

„On će biti vrijedan više desetina milijardi eura. Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture, u energetici, saobraćaju, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije. Mi smo u prilici da takve projekte imamo na jedinstvenoj investicionoj listi i brzo ih ponudimo Evropskoj komisiji. Vjerujem da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da ćemo dobiti neophodna sredstva", kazao je Marković na kraju posjete institucijama Evropske unije.

Prilog: Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније