Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2020. 12:22   >>  12:20

VARHELJI

Naći ravnotežu između zdravlja i osnovnih prava

Evropska komisija (EK) je upoznata sa pritvaranjem pravoslavnih sveštenika i vjernika zbog navodnog nepoštovanja ograničenja koja su uvedena zbog pandemije Kovid-19, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i dodao da komisija očekuje da će crnogorske vlasti naći pravu ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja navedenih osnovnih prava.

Varhelji je u odgovoru na pitanje poslanice EP Dominik Bild, kako će EK osigurati da mjere za borbu protiv koronavirusa ostanu u granicama onoga što je neophodno za borbu, a da ne krše slobodu vjeroispovjesti, najprije podsjetio da je vladavina zakona jedna od osnovnih vrijednosti EU i, kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU.

"U skladu sa Poglavljem 23 (Pravosuđe i osnovna prava), Crna Gora mora da ispuni - između ostalog - posebno mjerilo koje se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima o ljudskim pravima. Ovo takođe uključuje efikasnu zaštitu slobode okupljanja i slobode vjeroispovjesti ili uvjerenja", kazao je Varhelji.

On je dodao da je EK svjesna pritvora pravoslavnih sveštenika i vjernika zbog navodnog nepoštovanja ograničenja koja su naložena zbog pandemije Kovid-19.

"Komisija očekuje da će crnogorske vlasti naći pravu ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja navedenih osnovnih prava", istakao je Varhelji. 

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili vjerovanja, kako je istaknuto u odgovorima na pismena pitanja, kazao je da regulisanje vjerskih zajednica spada u nadležnost Crne Gore.

"Trebalo bi da se sprovodi na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane i, u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019", kazao je Varhelji.

On je dodao da je Komisija više puta ohrabrila sve zainteresovane strane u Crnoj Gori da vode inkluzivni dijalog o pitanjima koja se tiču ovog zakona.

"Komisija će u svom godišnjem paketu o proširenju pružiti sveobuhvatnu ocjenu napretka Crne Gore u ovim oblastima", zaključio je evropski komesar Oliver Varhelji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније