Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 07. 2020. 17:26 >> 23:10
1

KOLEGIJUM

Prioritet zdravlje učesnika izbornog procesa

Apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa, rečeno je na proširenoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine sa članovima Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), predstavnicima Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i nevladinih organizacija (NVO) koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, Građanska alijansa i CEMI.

Kako navode, na proširenom Kolegijumu, kojim je predsjedavao Ivan Brajović, bilo je riječi o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti.

"U otvorenoj i zanimljivoj diskusiji sa mnogo otvorenih tema i pitanja, na Kolegijumu su iznijeti i različiti prijedlozi, koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje. Zajednički stav svih prisutnih je da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa. Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumjevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika. Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu", kazao je Brajović.

Članovi NKT-a na čelu sa predsjednikom tog tijela Milutinom Simovićem, upoznali su poslanike sa radom nadležnih institucija u pripremi što sigurnijih epidemioloških pretpostavki za sprovođenje izbornih aktivnosti.

Takođe, učesnici Kolegijuma razgovarali su i o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora za 2020.

"Riječ je o dokumentu čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama", navode u saopštenju.

Na osnovu tih smjernica, dalje navode da će DIK donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo.

"Važno je naglasiti da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore", zaključili su u saopštenju.

Prilog: Nataša Mitrović

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније