Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Tanja Debeljević, TVCG ]

19. 07. 2020. 15:40   >>  17:39 15

VUJOVIĆ SMATRA

Izbore bi trebalo odgoditi za oktobar

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović smatra da izbore treba odgoditi. Ustavni rok za njihovo održavanje je sredina oktobra, podsjeća Vujović i kaže da treba dati šansu zdravstvenim radnicima, ali i građanima da situaciju poprave.

 

Zbog korone ne treba da stane život ali to ne znači da po svaku cijenu treba organizovati izbore u vremenu kada je epidemioloska situacija u zemlji loša. Tako smatra Zlatko Vujović iz Cemija, a rekao nam je i zašto.

''Ono sto je jasno da mi moramo živjeti sa koronom to je nesporno izbori se moraju održati i pored toga što postoji korona ali vjerujem da u okviru ustavnoga roka treba naći termin makar bio posljednji, 18. oktobra da se održe izbori.'', kazao je Vujović.

U danima kada broj registvovanih ne pada ispod 50, izbori su rizik i za stanovnistvo, ali i za administraciju, kao i posmatrače, kaze Vujović. Opciju da biračko pravo ostvare putem pisma koristili bi oni koji su u izolaciji ili karantinu. Nego, Vujović kaže da bi ovaj način glasanja mogao biti izbor i zdravih.

''To je realno gledajući najbezbjedniji način da glasate i ja očekujem porast onih koji su u zdravstvenoj mogućnosti da odu na biračko mjesto, ali će birati bezbjedniju varijantu'', navodi Vujović.

Ova varijanta podrazumijeva angažovanje najmanje  četiri predstavnika po biračkom mjestu i jednu biračku kutiju.

Zamjenika nema ni predstavnik NVO u Državnoj izbrnoj komisiji, a da su i posmatraći izloženi riziku bez obzira što preduzimaju mjere da se to ne desi. 

''Možda će epidemija biti isto jaka i u oktobru, ali možemo da kažemo uradili smo sve da kao odgovorne osobe izaberemo termin koji daje prostora našim zdravstvenim institucijama da daju odgovor svemu ovome'', poručio je Vujović.

Podsjetimo, parlamentarni izbori kao i lokalni za Andrijevicu, Budvu, Gusinje i Kotor zakazani su za 30. avgust. Korona datumu za sada ne može ništa ali ima kad da ga dovede u pitanje.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније