Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

20. 07. 2020. 07:08 >> 07:06
21

ČANAK VJERUJE

SPC alat Kremlja za destabilizaciju CG

Čitav Balkan je sistem spojenih sudova. I zato je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine imao za cilj ne samo obaranje vlasti i same nezavisnosti Crne Gore, nego i demonstraciju ruske imperijalne sile zemljama u regionu, kaže u intervjuu Pobjedi predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

 

"Isto tako i ovi protesti u Crnoj Gori, koji se predstavljaju kao nekakva borba protiv vjerskih nesloboda, nijesu ništa drugo nego udruživanje interesa ruske administracije i Amfilohijevih srebroljubaca, a ujedno i demonstracija upotrebe Srpske pravoslave crkve za potrebe mobilizacije protivnika prozapadnog kursa jedne zemlje. Dakle, alat koji bi sjutra mogao da se upotrijebi i u Srbiji", rekao je Čanak.

Komentarišući to što se Crna Gora "uvlači" u demonstracije u Srbiji, policijskim saopštenjima da su i njeni državljani učestvovali u pravljenju nereda na beogradskim ulicama, te zašto je Srbiji potrebno da Crnu Goru uvijek pominje u negativnom kontekstu, što čine i predsjednik države Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Đačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, Čanak kaže: "Ne bih poistovećivao ulogu ove tri ličnosti ni u Srbiji, niti u njihovom odnosu prema Crnoj Gori".

Odnos prema Crnoj Gori se, kaže Čanak, kod sve trojice razlikuje.

"Postoji jedna zakonomjernost u političkom životu Srbije u tome da, što je neko bliži, da upotrijebim veoma eufemističan izraz Putinovoj administraciji, to je oštriji prema Crnoj Gori. I to debelo iza granice neukusa. Razlog za to je vrlo jednostavan. Crna Gora koja je nezavisna, suverena i nadasve demokratska, prozapadna članica NATO-a, za proruski faktor u Srbiji predstavlja 'odmetnutu srpsku zemlju'. Tu je došlo do simbioze ideologije 'velike Srbije' i interesa imperijalne Rusije koja bez obaranja ovakve Crne Gore, nema izlaz na toplo more, osim kroz Bosfor", kazao je Čanak.

Na pitanje jesu li tačne konstatacije iz vrha države da strani agenti "vršljaju" na demonstracijama u Beogradu, jer su se čule procjene da je Rusija sa destabilizacije Crne Gore prešla na destabilizovanje Srbije, da bi se prolongiralo rješenje kosovskog problema, Čanak kaže "da je čitav Balkan sistem spojenih sudova".

"I zato je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine imao za cilj ne samo obaranje vlasti i same nezavisnosti Cme Gore, nego i demonstraciju ruske imperijalne sile zemljama u regionu. Isto tako i ovi protesti u Crnoj Gori, koji se predstavljaju kao nekakva borba protiv vjerskih nesloboda, nijesu ništa drugo nego udruživanje interesa ruske administracije i Amfilohijevih srebroljubaca, a ujedno i demonstracija upotrebe Srpske pravoslavne crkve za potrebe mobilizacije protivnika prozapadnog kursa jedne zemlje. Dakle, alat koji bi sjutra mogao da se upotrebi i u Srbiji", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније