Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

22. 07. 2020. 20:14 >> 20:11
1

GP URA

"Ne štedjeti na uštrb onih kojima je pomoć najpotrebnija"

Građanski pokret URA reagovao je danas na predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju gdje se ukida pravo roditelja djece ili djeteta sa smetnjama u razvoju na penziju sa navršenih 20 godina radnog staža.

„Skandalozno djeluju predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Vlada uputila Skupštini na usvajanju. Ova najranjivija kategorija stanovništva će predloženim mjerama praktično ostati bez institucionalne podrške, koja je ionako bila nedovoljna. Roditelji djece sa smetanjama u razvoju svakodnevno vode najteže životne bitke zbog čega je nejasno i sramotno ostaviti ih bez mogućnosti da nakon 20 godina radnog staža steknu pravo na penziju. Naročito, ako imamo u vidu da roditelji kako stare sve teže mogu brinuti o svojoj djeci koja zahtijevaju veliku i danonoćnu brigu i njegu“, navode u pokretu URA.

Iz te partije ističu da je ovim činom vlast nedvosmisleno pokazala nebrigu prema ugroženim i ranjivim kategorijama društva.

„Kada možete predložiti ovakve izmjene onda je jasno da ne postoji empatija prema ljudima koji se nalaze u teškim životnim situacijama. Roditelji djece sa smetnjama u razvoju su i do sada veću pomoć i podršku dobijali od nevladinih organizacija, što je pokazatelj da država ne vodi računa o socijalno ugroženim kategorijama. Izgovor da će se na ovaj način doći do ušteda u budžetu zvuči tužno. Nevjerovatno je da se uštede prave na uštrb onih kojima je pomoć najpotrebnija. To se nikako ne smije dozvoliti,“, kazali su iz pokreta URA.

Smatraju da su to realni problemi građana koje, kao odgovorno društvo, moramo rješavati.

„Ovo su životni problemi kojima se, svi zajedno, moramo baviti. Moramo pružiti ruku kako bi im, makar malo, olakšali svakodnevne probleme i izazove. Država i institucije ne smiju dodatno ugrožavati najranjivije kategorije stanovništva, ni u najmanjoj mogućoj mjeri, bez obzira na stepen krize kojom smo pogođeni. Izgovora ne smije da bude, već društvena briga mora biti na najvišem mogućem nivou kada se radi o roditeljima djece sa smetnjama u razvoju ali i svim ostalim vulnerabilnim grupama“, zaključuju u pokretu URA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније