Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M. ]

22. 07. 2020. 18:41   >>  20:03 39

MCP

"Vlada samo pojačala utisak da joj se ne može vjerovati"

Vlada u pregovorima o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti nije dala dodatne garancije za sigurnost pravnog položaja Crkve i svojim djelovanjem samo je pojačala utisak sveštenstva i naroda da joj se ne može vjerovati, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko - primorske (MCP).


Iz MCP kazali su da Crkva ne može da pristane na, kako su naveli, neupotrebljiva i polovična rješenja, jer je “postojala i u vrijeme znavenijih zakonodavaca od ovih današnjih, pa nije pristajala da poništi samu sebe”.

“Zaključujemo da su jučerašnje premijerovo i današnje potpredsjednikovo nabrajanje ”brojnih ustupaka” i ”krajnjih linija kompromisa” samo jedan velemajstorski marketinški trik, na koji bar mi u Crkvi ne možemo da nasjednemo”, navodi se u saopštenju.

Iz MCP su rekli da Vlada ne samo da nije dala dodatne garancije za sigurnost pravnog položaja Crkve, već je svojim djelovanjem i “nevještim prikazivanjem činjenica”, samo pojačala utisak sveštenstva i naroda da joj se ništa ne može vjerovati.

Kako su naveli, Zakon o slobodi vjeroispovijesti ima pretenziju da mimo ustavnih odredbi i drugih propisa Crne Gore crkvenu imovinu prevede u državnu svojinu.

“Pored toga, on je načinjen i sa namjerom da preuređuje status i identitet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, a sve u skladu sa neustavnim nastojanjem vladajuće partije, više puta javno i nedvosmisleno objavljene, da želi da formira neku svoju državnu crkvu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Crkva brojne primjedbe svela na korekciju svega šest od ukupno 66 članova, koliko Zakon sadrži.

Iz MCP kazali su da su radi dobra i mira i najveće moguće saglasnosti svih u Crnoj Gori, podržali 90 odsto “ovog i ovakvog zakonskog teksta”.

“Onda kad su započeli mirni protesti građana i kad je većina pravoslavnog crnogorskog stanovništva otvoreno podržala naš stav oko zakona, mi smo pred Vladu iznijeli kompromisnu formulaciju koja traži izmjenu tri člana koja se tiču registracije crkava i vjerskih zajednica i još tri koja se tiču tretiranja vlasništva crkvene imovine”, naveli su iz MCP.

Kako su rekli, članovi 62, 63 i 64 zasebna su tematska cjelina i objedinjena su “istovjetnim antizakonskim nastrojenjem (kršenjem važećih crnogorskih propisa i sudske prakse) i neprimjerenim ubacivanjem svojinsko-pravnih tema u zakon koji se tiče vjerskih sloboda i ljudskih prava”.

“Od prvoga dana kad je Zakon usvajan, pa sve do danas, bilo smo mišljenja da je brisanje sva tri ta člana i zamjena boljom, pravnički jasnijom i pravednijom formulacijom, minimum svih naših minimuma po tom pitanju”, kazali su iz MCP.

U MCP smatraju da bi opstanak bilo kojeg od ta tri člana trajno narušio crnogorski pravni sistem i SPC diskriminisao u odnosu na druge crkve i vjerske zajednice.

“Dakle, niti smo ikada tražili po svaku cijenu da cio Zakon bude pisan po našem diktatu, niti smo ikada bili protiv da se u Crnoj Gori, državi svih nas, ovo pitanje na ustavan i zakonski način reguliše”, navodi se u saopštenju.

Iz MCP su rekli da obavezu registracije za SPC u Crnoj Gori nijesu predviđali ni prethodni crnogorski zakoni i da registracija nije jedina i isključiva forma potvrde pravnog statusa neke crkve ili vjerske organizacije u modernoj državi.

Kako su naveli, Crkva je Vladi dostavila umjesan predlog kako da se utvrdi pravni status MCP i svih eparhija SPC u Crnoj Gori, koji je blizak prethodnim zakonskim rješenjima i pokazuje da nikada nijesu bježali od evidentiranja svoje djelatnosti pred državnim organima.

“Vjerni dijaloškom i ljubavnom biću same Crkve, uzimajući u obzir i najmanju mogućnost da do nekog dogovora ipak dođe, pošli smo na razgovore”, kazali su iz MCP.

Kako su dodali, nadali su se da ih čeka barem nastavak onoga što je obustavljeno u martu.

“Na našu veliku žalost, grdno smo se prevarili. Kao da nikada ništa nijesmo pričali o suštini naših primjedbi na šest problematičnih članova Zakona, dočakao nas je predlog da se od famozna tri člana (62 – 64) mijenjaju samo dva”, kazali su iz MCP.

Iako je, kako su rekli, svakome jasno da je “taj sinopsis tri antiustavna člana neodvojiv” i da zadržavanje bar jednog u izvornom obliku obesmišljava bilo kakvu promjenu druga dva.

“Ni na nivou principa, a ni na nivou praktične upotrebe ovakvog zakona u sudskoj praksi, Crkvi nije prihvatljivo da ostanu formulacije zapisane u odredbama člana 62. Samo neko krajnje neupućen u temu, a ljudi iz Vlade to nijesu, mogao bi da kaže ili pita ”Zar Vam je malo što smo promijenili ova druga dva člana””, naveli su iz MCP.

Prema njihovim riječima, propisivanje državne svojine nad objektima koji su zakonski upisani na treće lice, u ovom slučaju Crkvu, tek tako, zakonskim ukazom, jeste šamar crnogorskom zakonodavstvu, ali i samoj Crkvi.

“Koji nas je i izveo na ulice, i koji ne možemo previdjeti zbog namjere Vlade da nam polovično usliši ostale primjedbe”, kazali su iz MCP.

Iz MCP rekli su da član 24 Zakona o slobodi vjeroispovijesti propisuje registraciju, bezmalo kao obavezu za crkve i vjerske zajednice, a da su oni ponudili evidentiranje kao jednako priznatu i prepoznatu pravnu tekovinu civilizovanog svijeta.

“Sadržajno gledano, ni ovaj Zakon, ovakav kakav je – ne predviđa obavezu ničijeg registrovanja, niti je pojam obavezne registracije bio poznat Crkvi u ranijim rješenjima crnogorskog zakonodavstva, iako premijer pogrešno tvrdi da je to bila obaveza po prethodnom zakonu u kojem uopšte nije ni postojao pojam registracije”, navodi se u saopštenju MCP.

Prema njihovim riječima, mogućnost, a nikako obaveza registracije je civilizovan institut pravne i demokratske države.

“A ovakvo uslovljavanje obaveznom registracijom, jeste samo i jedino potvrda nama hrišćanima – sveštenstvu i vjernom narodu, da je ova vlast nepokolebljiva u progonu Crkve i nastojanju da od nje načini neku državnu instituciju”, rekli su iz MCP.

Kako su naveli, primjenom sada važeće odredbe člana 24. i dovođenjem Crkve u situaciju da pravno postoji od dana registracije, odnosno da ona nema pravni kontinuitet sa prethodnim vremenom, dovodi se u nesigurnost i ona crkvena imovina nastala poslije 1918.godine.

“Na taj način ta bi imovina predstavljala takozvane ”ničije stvari” i po tom osnovu mogla bi da pređe u državnu svojinu, naročito pred nekim neobjektivnim sudom”, rekli su iz MCP.

Mitropolija i sve ostale eparhije SPC, kako su kazali, traže samo ono što pripada i drugima – da budu upisane kao već postojeće u evidenciju, a ne u registar, kao da se “iznova pravno rađaju”.

“Mitropolija i ostale eparhije Srpske Pravoslavne Crkve, budući vjerske ustanove koje okupljaju ubjedljivo najveći broj vjernika Crne Gore, ne žele ništa više prava nego što ih imaju ostale Crkve i vjerske zajednice”, poručili su iz MCP.

Oni smatraju da im Zakonom o slobodi vjeroispovijesti to nije i ne može biti obezbjeđeno i da će pravoslavna crkva i njeni vjernici biti grubo diskriminisani.

“Takođe, netačne su tvrdnje premijera da je naša Crkva izbjegavala svoje obaveze prijavljivanja boravka jednog broja sveštenika, monaha i monahinja koji nisu državljani Crne Gore, kao i poreskih obaveza”, kazali su iz MCP.

Istina je, kako su rekli, da su upravo državni organi nezakonito uskraćivali boravak sveštenstvu i monaštvu, kako su naveli, što je bezbroj puta dokazano pred sudovima Crne Gore.

“Što se poreza tiče, treba znati da je Crkva uplatila ogromne sume poreza svih ovih godina (poreza na nepokretnosti, poreza na promet nepokretnosti, poreza na dodatu vrijednost, carina), kao i PIO i zdravstvenih doprinosa”, zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније