Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: M.M.Lj. ]

23. 07. 2020. 06:52 >> 08:47
8

SNP

Za koaliciju neophodna podrška 81 člana GO

Da bi eventualni dogovor o formiranju predizbome koalicije Socijalističke narodne partije sa dijelom opozicije bio validan, potrebno je da ga podrži dvije trećine svih članova Glavnog odbora. To stoji u Statutu SNP-a čija odredba bi mogla da predstavlja veliki izazov prilikom donošenja odluke o načinu nastupa na izborima, piše Pobjeda.

Sjednica GO na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o načinu nastupa te partije na izborima biće održana do kraja sedmice.

Odredba o dvotrećinskoj većini je u Statut SNP-a uvrštena za vrijeme kad je na ćelu SNP-a bio Srđan Milić, kojeg je tada Aleksa Bečić sumnjičio da želi da napravi koaliciju sa DPS-om.

GO SNP broji 120 članova i za odluku o predizbornoj kolaiciji je potrebno da glasa čak 81 član.

“Jedino SNP donosi odluke na Glavnom odboru shodno Statutu. Kod ostalih odlučuju dva ili tri čelna čovjeka”, kaže izvor Pobjede iz vrha SNP-a.

Kada su u pitanju predizbome koalicije, potencijalno je moguć savez sa DF-om ili Narodnim pokretom iza kojeg stoji nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović.

Prema informacijama Pobjede DF je tokom nezvaničnih pregovora ponudio SNP-u sigurna tri mandata na zajedničkoj izbornoj listi, što nije zadovoljilo apetite vrha stranke koji smatra daje minimum četiri mandata među prvih 18 prava mjera.

“Po svim istraživanjima javnog mnjenja SNP ima od pet do sedam odsto podrške što iznosi minimum četiri mandata. Ponuda od tri mandata teško da će zadovoljiti članove GO ako ne bude radikalno poboljšana”, navodi izvor Pobjede.

Izvor je podsjetio da bi u Narodnom pokretu SNP bila u poziciji da skoro odlučuje o svemu i da bi joj tamo pripalo pet ili šest sigurnih mandata.

Zvaničan stav vrha stranke je formiranje što šireg opozicionog saveza ali na stranačkim organima tokom konsultacija nije isključena ni mogućnost samostalnognastupa u slučaju ponižavajuće ponude.

Na nedavno održanom sastanku Kolegijuma predsjednika većina članova je bila za samostalni nastup, što govori u prilog tezi da će svaka odluka na GO biti neizvjesna.

Skandal prilikom formiranja „Ključa”

Da je dvotrećinska većina veliki izazov svjedoči podatak da je prilikom formiranja koalicije „Ključ” uoči parlamentarnih izbora 2016. gdine jedva dosegnuta dvotrećinska većina.

Sjednicu G0 su obilježile svađe ali i skandali jer su pojedini članovi GO napustili sjednicu i optužili vrh stranke za lažiranje.

Dio članova GO koji su kasnije napustili SNP i pridružili se Snežani Jonici su tvrdili da u sali nije bilo potrebne većine i da su mimo Statuta odluke donešene i telefonskim glasanjem.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније