Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 07. 2020. 11:05   >>  11:07 29

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Izlaznost 67,5 %, DPS-u 40 % glasova

Istraživanje beogradske agencije House of Win pokazalo je da bi prema trenutnoj situaciji, izlasnost na izborima bila 67,5 odsto, što je 2-3 odsto niže nego prethodnog mjeseca. Prema istraživanju koje se odnosilo na rejting koalicija, najbolji rezultat bilježi koalicija DPS-a i LP-a koja bi imala 41,2 odsto podrške. Nakon njih, građani smatraju da bi najbolje prošla i koalicija Demokrata I Demosa sa 16,4 odsto podrške.

Istraživanje, koje je medijima dostavila Liberalna partija, je urađeno u periodu od 5. do 19. jula. Kombinacijom telefonskog(CATI) i online ispitivanja anketirano je 1.098 građana.

Istraživanje je pokazalo da procenat izašlih birača ne može opasti do mjere da se osporava legitimnost izbornog procesa.

“U odnosu na prethodni mjesec, procjenjuje se niža izlaznost za dva do tro odsto, prije svega zbog kulminacije pandemije korona virusa. Trend pada izlaznosti nastaviće se najvjerovatnije sve do datuma izbora, ukoliko se epidemiološka slika naglo ne promijeni”, navodi se u istraživanju.

DPS kao stožer vladajuće koalicije djeluje stabilno i opoziciono djelovanje putem organizovanja litija nije urodilo plodom kada je u pitanju mobilizacija eventualno novih birača.

“ Naprotiv, postoji bojazan za glasače DF-a da će u manjoj mjeri izaći na izbore, što u konačnim procentima DPS čini stabilnim na 40-ak procenata izašlih birača”, pokazalo je istraživanje.

Birači pozitivno reaguju na ukrupnjavanje političkih snaga i stvaranje koalicija, kada postoji sinergija aktera.

“Na primjer, vladajuća DPS sa LP pravi odličan rezultat. Takođe, postoji sinergija koalicije Demokrate – Demos, jer su te dvije partije ideološki srodne i kompatibilne. Ekstremniji ideološki iskorak Demokratskog fronta, koji unutar sebe ima zahtjevan zadatak ujedinjavanja različitosti, ovu grupaciju čini sinergijski inertnom u potencijalnoj koaliciji sa partijom Prava CG”, pokazalo je istraživanje.

Koalicija, kako se navodi, više odgovara PCG, jer na taj način sigurno dolazi do poslaničkih mandata.

“Koalicija SNP, Ujedinjena CG i Radnička partija su u blagom rastu i tu će SNP morati da se osloni na sopstvene snage, jer im koalicioni partneri ne donose mnogo”, smatraju ispitanici.

URA sa svojom platformom i udruživanjem sa grupama građana, kako se navodi, rizikuje da ostane ispod cenzusa, naročito poslije optužbi od strane opozicionih partija da su krivci za neuspjeh projekta ujedinjavanja opozicije.

“Moraće još puno da porade na promociji svoje platforme ,,Crno na bijelo“, a za to nema dovoljno vremena”, navode iz House of win.

Manjinske partije su na svojim standardnim procentima, dok je unutar biračkog dijela socijaldemokratskog usmjerenja stanje promjenljivo - SD ima blagi pad, ali su sigurni na svojih pet do šest procenata, dok SDP ima blagi rast koji će, ako se nastavi, zadržati tu partiju iznad cenzusa.

“Mnogo toga će zavisiti od same kampanje i situacije sa pandemijom korona virusa. Ako se uzme u obzir da su na snazi zabrane skupova, ograničenja u ličnom kontaktu sa ljudima kao i vidno prisutan strah kod glasača od zaraze, partije će morati da ulože značajan napor u animiranju svojih birača i da ih ubijede da izađu na izbore”, navodi se u sapomeni beogradske agencije.

U opozicionom dijelu biračkog tijela, primijetno je nezadovoljstvo aktivnostima opozicionih aktera, posebno unutar pro-srpskog korpusa koji je naklonjen Demokratskom frontu.

“Pitanje mobilizacije opozicionih birača upitno je, za razliku od birača partija vlasti koji će u najvećoj mjeri izaći na izbore (neznatno manje u odnosu na 2016. godinu)”, navodi se u istraživanju.

Najveći rezervoar za animiranje novih birača, dosadašnjih apstinenata ili neodlučnih, postoji u urbanim sredinama, pretežno na lijevom spektru posmatrano u ideološkom kontekstu.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније