Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

23. 07. 2020. 19:44 >> 19:41
21

JAREDIĆ

Ustupci koje je Vlada ponudila SPC presedan

Ustupci koje je Vlada ponudila Srpskoj pravoslavnoj crkvi su presedan u sferi pravosuđa i primjene pravnog sistema, smatra član novoformiranog nevladinog udruženja Crnogorski zbor Božidar Jaredić. Povodom propalih pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oglasili su se i iz Matice crnogorske iz koje poručuju da je popustljivost vlasti prevazišla potrebnu mjeru kompromisa.

Pregovori između Vlade i Srpske pravoslavne crkve propali su prije dva dana jer su predstavnici Srpske crkve odbili da tu vjersku organizaciju registruju u Crnoj Gori.

Zahtjev Vlade za Episkopski savjet predstavlja ultimatum i poniženje koji član novoformiranog nevladinog udruženja Crnogorski zbor Božidar Jaredić ipak tumači kao presedan.

"Ustupci koje je Vlada ponudila SPC predstavljaju presedan u sferi pravosuđa i primjene pravnog sistema bilo gdje u svijetu. Gospodinu Amfilohiju Radoviću izgleda ni to nije bilo dovoljno, naravno, jer je i ranijim popuštanjima i ustupcima vlasti malo po malo, uspio da se popne i na glavu i na leđa i Vladi i Crnoj Gori pa misli da sada sa te visine može da diktira, ucjenjuje i uslovljava pa čak da bez imalo stida, najnormalniji zahtjev da se SPC registruje u CG kao i sve druge to proglašava ultimatumom Vlade," rekao je Jaredić. 

A iz Vlade su obrazložili da o postavljanju uslova nema odgovora, već o zahtjevu koji važi za sve vjerske zajednice, pa i za SPC, po slovu zakona. Tvrde da su ponudili brojne ustupke u cilju prevazilaženja nesuglasica i podjela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnje povjerenje između države i crkve.

Jaredić ne sumnja u to da su pregovori propali iz političkih ambicija te vjerske organizacije.

"Krajnji cilj čitave ove pripremane, dobro projektovane i finansirane ujdurme jeste ono što se ne dešava nigdje u svijetu. Da u jednoj državi ,crkva druge zemlje preuzima političku ulogu u predvođenju opozicije, s namjerom rušenja aktuelne vlasti i poništenja crnogorske suverenosti i državnosti," kazao je Jaredić.

Zato bi, ukoliko se evenutualno razmatra, svaki dalji ustupak značio jedno.

"Potpuni poraz i nemoć Crne Gore da funkcioniše kao pravna država. i poruka - upamet se dobro crnogorci", rekao je Jaredić.

Da je popustljivost vlasti uveliko prevazišla potrebnu mjeru kompromisa, jer u životu svakog naroda, i svake političke zajednice, postoje vrijednosti koje niti mogu, niti smiju da budu predmet pregovora, ocijenjuje i Matica crnogorska.

Njen predsjednik Dragan Radulović smatra da je Srpska pravoslavna crkva odbijanjem da se registruje, pokazala nepriznavanje države u kojoj djeluje.

Prema njegovim riječima problematično je i povjeriti tuđoj crkvi da brine o duhovnim potrebama crnogorskog naroda, o kulturnoj baštini koja mu pripada i da njeguje njegovu nacionalnu osobenost i tradiciju. Obesmišljavanjem zakona, vlast bi, kako zaključuje Radulović, ozbiljno dovela u pitanje sekularni karakter države a SPC pozicionirala kao „državu u državi“ koja se nalazi iznad Ustava i zakona.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније