Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 07. 2020. 14:32 >> 14:29
8

DEMOKRATE

"Ako NKT bira za koga mjere važe, virus ne bira"

Nacionalno koordinaciono tijelo je u prethodnom periodu više puta nedvosmisleno pokazalo da je mač u rukama DPS-a i crnogorske vlasti, smatraju Demokrate.

Nedoslijednost u izjavama predstavnika NKT u proteklih nekoliko dana, kako kažu Demokrate, pored ovih razloga za nepovjerenje, budi kod građana sumnju u to da li se više u okviru NKT struka uopšte čuje, a kamo li pita. 

Oni su naveli da je razlog za njihovo reagovanje jučerašnja izjava doktora Mugoše, kojom je pokušao da ublaži brojeve zaraženih, pozivajući se na neke uporedne podatke. 

"Iskoristićemo ovu priliku da članovima NKT-a postavimo nekoliko pitanja: Da li je odgovorna izjava dr Mugoše, izrečena 22.07.2020. godine da „Crna Gora, i pored velikog broja oboljelih od COVID 19, ima ubjedljivo bolje parametre od drugih zemalja“, imajući u vidu da je na taj dan u Crnoj Gori bilo aktivnih 1937 slučajeva? Kako dr Mugoša često voli da upoređuje brojeve testiranih sa evropskim zemljama, da li je svjestan da su ovi brojevi kada bi ih upoređivali sa Francuskom, kao da u Francuskoj ima 207 hiljada aktivnih slučajeva? Za svo vrijeme trajanja epidemije, u Francuskoj je registrovano ukupno 178 hiljada slučajeva zaraze. Da li je NKT svjestan da je na toliki broj slučajeva Francuska alarmirala sve svoje društvene snage kako bi sačuvala živote i zdravlje što većeg broja građana?Kada je doktor Mugoša izrekao istinu, 17.07.2020. godine kada je rekao: „Sve mjere su uzaludne ako se ne poštuju, nećemo moći da zaustavimo epidemiju.“ ili 22.07.2020. godine kada je rekao: „Epidemijom se upravlja sasvim dobro u postojećoj situaciji“, pitaju Demokrate.

Demokrate kažu da smo u tih pet dana svjedočili nastavku porasta broja zaraženih i nepoštovanju mjera od strane predsjednika Skupštine Crne Gore, potpredsjednika Vlade Crne Gore i niza drugih lica, predstavnika državnih organa

"Ko je izrekao istinu, dr Senad Begić kada je 20.07. rekao da samo ukoliko se svi budemo ponašali kao da smo zaraženi, a vidjeli smo gore navedene predstavnike vlasti da se ne ponašaju tako, možemo nečemu da se nadamo, a da ćemo u suprotnom imati Bergamo, ili doktor Mugoša dva dana nakon, kada je rekao da se epidemijom dobro upravlja? Prijeti li nam Bergamo ili ne?Ukoliko po riječima doktora Begića sa press konferencije od 18.07. glavni problem leži u osobama koji nemaju simptome a prenose virus, zašto je doktor Mugoša 22.07. još jednom naglasio da nije obavezno da kontakti oboljelih budu testirani i stavljeni u samoizolaciju? Ukoliko nam prijeti, po riječima doktora Begića, Bergamo, zašto se ne testiraju svi kontakti, kako bi se otkrili asimptomatski nosioci virusa i stavili u samoizolaciju? Ukoliko nemamo kapaciteta da uradimo sve testove u Crnoj Gori, zbog čega ne nastavimo da materijal za testiranje šaljemo u evropske labaratorije? Sigurni smo da taj trošak država može da istrpi. Nije primjereno štedjeti na zdravlju i životima građana, dok se privilegovanim familijama otpisuju i prepisuju milioni", saopštile su Demokrate.

Pitaju koji je kriterijum po kojem jedne mjere za privrednike važe na jednom dijelu sjevera, druge u drugom dijelu, a treće u ostatku Crne Gore gdje epidemiološka slika nije ni malo povoljnija od one u tim djelovima Crne Gore?

"Od članova NKT-a zahtijevamo odgovore na ova pitanja, jer ćemo ih podsjetiti na riječi koje je još jedna članica ovog tijela, doktorka Vesna Miranović uputila kolegama ljekarima iz Nikišića: “Slati pogrešne epidemiološke poruke je veliki rizik. Diskredituje te kao ljekara”. Neko je u ovim porukama pogriješio. Kako bi se sačuvalo zdravlje i životi građana, kako bi se očuvala privredna aktivnost, kako bi se očuvala društvena supstanca Crne Gore zahtijevamo od NKT i njihovih predstavnika da iz svog rada uklone svaki politički uticaj, da pozovu svu crnogorsku medicinsku pamet i struku, kako bi sjeli i u najkraćem roku, nedvosmisleno, iznijeli građanima Crne Gore sliku stanja epidemije, kao i plan i mjere za njeno zaustavljanje. Dosta je više neozbiljnih postupaka, donošenja i saopštavanja mjera u ponoć putem tvitera koje stupaju na snagu odmah, arbitrarnog odlučivanja u sličnim situacijama. Ako NKT bira za koga mjere važe, virus ne bira", zaključeno je u saopštenju Demokrata.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније