Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dijana Drašković, TVCG ]

24. 07. 2020. 15:52 >> 15:49

DRLJEVIĆ NA ODBORU

Nezvanični izvještaj EK ohrabrio CG

Nezvanični izvještaj Evropske komisije ohrabrio je Crnu Goru, jer smo upravo na osnovu tog papira i otvorili posljednje pregovaračko poglavlje, poručio je glavni pregovarač s Evropkom unijom Aleksandar Drljević, pred članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, koji su saslušali predstavnike svih nadležnih državnih organa. Drljević je još jednom pozvao sve da nadju rješenje za VD stanje u pravosuđu, za koje su, kako smatraju u Ministrvu pravde odgovorni isključivo političari koji nikako da nađu najprihvatljivije kadrovsko rješenje za sve.

Radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24, ohrabrenje je za Crnu Goru i dodatni podsticaj da nastavimo započetim putem, kaže glavni pregovarač Aleksandar Drljević. Non peper je, kako kaže, potvrdio da se proces pristupanja nastavlja.

"I upravo su preporuke EK pored konkretnih dostignuća u oblasti žaštite konkurencije u očima država članica bile ključni preduslov u očima država članica za otvaranje veoma zahtjevnog posljednjeg u našem procesu. Poglavlje 8 konkurencija. Crna Gora je time još jednom pokazala da je posvećena obavezama koje proističu iz pristupnih pregovora," naveo je Drljević.

Drljević je, na konsultativnom saslušanju nadležnih institucija na temu: Izazovi u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, s fokusom na nalaze u Nezvaničnom dokumentu Evropske komisije kazao i da se nada da će političari dati dodatni inpuls rezultatima, kako bi se konačno izašlo iz VD stanja u nekim institucijama, na šta opominje i Evropa. Što se tiče Ministarstva pravde, kod njih je, poručuju, sve pod konac jer je odgovornost za stanje u pravosudju na političarima.

"Tako da što se tiče Vlade situacija vam je ovakva , a što se tiče VD stanja u Vrhovnom državnom tužilaštvu, i to , tu opet namjanju odgovornost ima Vlada a najveću vi, da se dogovorite oko kadrovskih rješenja,"  saopštila je Marijana Laković-Drašković, Ministarstvo pravde. 

Posla ima jos, ne spore predstavnici institucija koje je okupio Odbor za evropske integracije. Tvrde da nije tačno da je Evropska komisija bila oštra prema Crnoj Gori. Naprotiv, preporuke su vremenom sve konkretnije i jasnije što je, kako poručuju, dobro. 

"Mislim da je ono što je Crna Gora uradila i po pitanju migracija i sprečavanju ilegalnih migracija i  kada je u pitanju azil i za svaku pohvalu  i primjer u regionu, i za ponos Crne Gore," naveo je Dragan Pejanović iz MUP-a.

Vidljiviji su i rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala. 

"Mi skoro svakodnevno imamo procesuiranje po jedne kriminalne grupe koja djeluje na prostoru CG. Slažem se da rat kriminalnih grupa traje i da ima medjunarodnu dimenziju, i da crnogorska policija u tome sama ne može da da odgovor, ali upravo kroz dobru policijsku saradnju koja je i prepoznata radimo na tome da se to što više suzbije," ističe Enis Baković iz Uprave policije.

Jedan broj slabosti na koje su Crnoj Gori ukazali evropski partneri, u Vladi su i sami prepoznali, i na njima, kako poručuju, već rade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније