Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.Mi. [ Mina ]

24. 07. 2020. 16:05   >>  16:04 4

ŽPM

Na izbornim listama da bude najmanje 40 odsto žena

Ženska politička mreža (ŽPM) pozvala je lidere političkih partija da doprinesu procesu demokratizacije, tako što će na izbornim listama za predstojeće izbore biti najmanje 40 odsto žena.

Iz ŽPM su uputili pismo predsjednicima političkih partija, povodom parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust.

Oni su podsjetili da je ŽPM, u ovo vrijeme prošle godine, na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, predstavila svoje predloge amandmana na Zakon o izboru odbornika i poslanika čiji je cilj povećanje učešća žena u politici.

“Sjednica na kojoj su predstavljeni zahtjevi za izmjenu izbornog zakonodavstva je bila finale višegodišnjeg rada političarki, aktivistkinja uz podršku UNDP-a i Delegacije Evropske unije (EU) i kruna trogodišnjeg rada ŽPM”, navodi se u saopštenju.

Iz ŽPM kazali su da su tome prethodili susreti sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori.

“Od kojih smo tražile podršku da se izborni zakon izmijeni na način da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto osoba manje zastupljenog pola, uz raspored na listi koji podrazumijeva najmanje jednog u grupi od tri kandidata”, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali, gotovo svi lideri su prihvatili taj predlog koji je i uvršten u Predlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, “a koji, nažalost, nije usvojen”.

“U svijetlu predstojećih izbora, koji će se održati 30. avgusta 2020. godine, očekujemo da potvrdite svoj iskazani demokratski potencijal i političku mudrost i dokažite svoju odlučnost da doprinesete procesu demokratizacije", poručili su iz ŽPM.

Oni su kazali da očekuju da to urade na način što će prilikom utvrđivanja liste ispoštovati njihove zahtjeve "i konačno potvrditi da imate neophodne osobine lidera 21. vijeka”.

Kako su naveli, ŽPM i njihovi partneri iz EU i Ujedinjenih nacija (UN) pažljivo će pratiti, zajedno sa crnogorskom javnošću, način kreiranja izbornih lista, i mjeru političke dosljednosti svih političkih subjekata sa kojima su se sastali.

“Uvjerene da je Vaša podrška bila izraz iskrene političke volje i dostignutog demokratskog kapaciteta Vaše partije, unaprijed se radujemo što ćemo biti u prilici da tokom ovog izbornog procesa konstatujemo ostvarene pomake i slavimo ih kao zajedničke uspjehe”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније