Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

25. 07. 2020. 08:12 >> 08:47
32

GEGAJ ĐELJOŠAJU

Nepoštovanje 13. jula - nelojalnost državi

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj kazao je da je iznenađen stavom predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, koji je rekao da 13. jul 1878. godine nije praznik koji Albanci treba da slave. Gegaj je upozorio Đeljošaja da nepoštovanje 13. jula znači nelojalnost državi Crnoj Gori.

 

"Otuda iznenađuje činjenica da pojedini političari, koji se stalno pozivaju i veličaju pravila SAD i zapadne civilizacije, na domaćem terenu, nekim svojim izjavama poriču iste te principe, zbog kojih pomenuta društva i prepoznajemo kao demokratije građanskog tipa", navodi se u izjavi Gegaja za Pobjedu.

Đeljošaj je u međuvremenu svoj stav dodatno pojasnio navodeći da poštuje 13. jul 1941. kao antifašistički praznik, ali da 13. jul 1878. Albanci ne treba da slave.

Prema Gegajevom mišljenju, u pitanju je kontardiktorna izjava.

"Kako možemo protumačiti kontradiktornost nekog političara koji predstavlja dio albanskog naroda u Crnoj Gori da, sa jedne strane promoviše demokratske vrijednosti o kojima smo govorili, a sa druge, poziva pripadnike albanskog naroda u Crnoj Gori da se ne ponašaju građanski i da ne budu lojalni Crnoj Gori, time što ne slave najveći praznik države čiji su građani", naveo je Gegaj.

Prema njegovim riječima da li bi taj političar pozvao državljane SAD albanske nacionalnosti da ne slave 4. jul, zbog neke, prema njegovom mišljenju, neregularnosti u dalekoj istoriji SAD?

"Sigurno mu ni na pamet ne bi palo! Još bolje se nedosljednost i neopravdanost ovakvog postupka potvrđuje činjenicom da je predsjednik susjedne i prijateljske Albanije poslao čestitku predsjedniku Đukanoviću povodom Dana državnosti" kazao je Gegaj.

Sa druge strane, kako navodi Gegaj, imamo u Crnoj Gori i političara koji je predstavnik partija anticrnogorskog karaktera, pa je to nedvosmisleno pokazao dekorišući svoj grad zastavama koje nijesu u službenoj upotrebi, upotpunjujući tako svoj program podrške ciljevima neke druge države.

"Ovakva ponašanja ruše suživot, ekonomski prosperitet i evropsku budućnost naše države. Kao građanin Crne Goure pozivam da podržimo politike čije iskustvo, kredibilitet i vizija vode blagostanju, sigurnoj i boljoj sjutrašnjici, a ove kvalitete baštini DPS zajedno sa koalicionim partnerima. Što čini građane pomenutih država Amerikancima, Njemcima, Britancima, Francuzima, kad znamo da su različitih nacionalnosti, vjeroispovijesti, kultura i rasa? Odgovor je jasan - poštovanje Ustava, poštovanje državnih obilježja i državnih praznika, dakle, poštovanje zakona države", rekao je on.

Gegaj je poručio da je današnja Crna Gora moderna građanska država, antifašističkog nasljeđa i orijentacije, što su bili jaki razlozi da postane članica NATO, najmoćnije odbrambene alijanse na svijetu.

"DPS je po uzoru na savremene demokratije, poput SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i drugih, ponudila građanima Crne Gore projekat moderne, građanske, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturne države, na čijem ostvarivanju i unapređivanju neprekidno radi. Sve ovo potvrđeno je Ustavom iz 2007. godine, kao i dosadašnjim napretkom Crne Gore", zaključio je Gegaj.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније