Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 07. 2020. 11:14 >> 11:12
30

SAVKOVIĆ-VUKČEVIĆ

"Joanikije da brine o raskolu u SPC, a ne o CG"

Poslanica DPS-a Nela Savković Vukčević poručila je da bi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) trebalo da se zabrine za svoju Crkvu, jer upućeni, kako kaže, tvrde da "nikada takvog raskola i soliranja nije bilo otkad postoji SPC".

 

Ona je reagovala na stav vladike Joanikija, o pretvaranju Aja Sofije u džamiju, koji je, kako je rekla, "uspio čak i ovo pitanje da politizuje i zloupotrijebi za obračune sa vlastima u našoj državi".

"Tako je, samo njemu znanom logikom - svakako nakaradnom - pokušao da slučaj koji se desio u Istanbulu poveže sa Crnom Gorom?! Ne znamo šta je zaista želio da kaže, ali kada već spominje one koji se 'bogate', čudi da mu ne smetaju isti takvi u SPC, poput vladike Grigorija, čiji je bio gost na promociji knjige i koga je doveo u Podgoricu da 'brani svetinje'", kazala je Savković-Vukčević.

Navodi da je to "isti onaj vladika za koga srpski patrijarh Irinej tvrdi da je po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele, dok ga srpski zvaničnici nazivaju 'maserati Vladikom'".

"Ni on ne zna koliko košta automobil u kojem se vozi. Neka ne brinu svi oni za Crnu Goru, ali bi se itekako morali zabrinuti za svoju Crkvu. Upućeniji tvrde da nikada takvog raskola i soliranja vladika nije bilo otkad postoji SPC. Patrijarh Irinej samo formalno figurira na vrhu, dok pola vladika jedva čeka kad će bogu na istinu, ili makar u penziju. Zato je i Joanikija, a i mnoge druge, baš briga šta Irinej misli o bilo čemu, a ne o Grigoriju", navodi Savković-Vukčević.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније