Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina ]

25. 07. 2020. 14:20 >> 14:18
23

PROTIV POPUŠTANJA

LP: Vjerski objekti pripadaju svima

Vjerski objekti, posebno od kulturno-istorijskog značaja, nacionalno su blago koje pripada svima, saopštili su iz Liberalne partije (LP) i poručili da se protive bilo kakvom popuštanju pred onima koji elementarno ne poštuju Crnu Goru, njene zakone i organe.


Predsjednik kotorskog odbora LP-a Vido Drašković, kazao je da će ta stranka uvijek interese Crne Gore stavljati na prvo mjesto.

Drašković je rekao da vjerski objekti, posebno oni od kulturno-istorijskog značaja, predstavljaju nacionalno blago koje pripada svima, bez obzira na vjersku, etnička ili u neku drugu razliku.

"Samim tim, odlučno se protivimo bilo kakvom novom ili dodatnom popuštanju pred onima koji elementarno ne poštuju Crnu Goru, njene zakone i organe", naveo je Drašković.

Prema njegovim riječima, u svakoj normalnoj zemlji zna se da se vlast bira na izborima i da ona u Skupštini donosi, a u izvršnoj vlasti, odnosno Vladi, sprovode zakone.

Drašković je rekao da se svi zakoni pa i Zakon o slobodi vjeroispovijesti mogu mijenjati, osporavati ili ukidati u za to predviđenim, legalnim procedurama i pred organima koji su za to nadležni.

"Dakle, osim istorijskih, kulturnih i vjerskih razloga, naše protivljenje bilo kakvom daljem popuštanju u primjeni Zakona o slobodi vjeroispovjesti tiče se i ustavno pravnih principa", poručio Dašković.

On je kazao da u Crnoj Gori shodno Ustavu, vlast potiče od građana koji svoj stav o tome iznose na izborima.

"Tu volju niko nema pravo da preoblikuje ili ignoriše. Ta volja će, uvjereni smo, pokazati i na prestojećim izborima da je Crna Gora država čiji se zakoni moraju poštovati", rekao je Drašković.

On je naveo da se Srpska pravoslavna crkva (SPC), pod tim imenom i postojećom teritorijalno-organizacionom rasprostranjenošću, istorijski pojavljuje tek nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Drašković je kazao da je do tada, pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila autokefalna sa svim nadležnostima koje imaju pravoslavne crkve u samostalnim državama.

On je rekao da u pravoslavnom svijet važi princip, da se administrativno- teritorijalna organizacija pravoslavne crkve povezuje, odnosno poistovjećuje sa državnom teritorijom.

Drašković je naveo da je po istom tom osnovu i sadašnja SPC stvorena stvaranjem Kraljevine SHS.

"Nažalost, taj princip se povremeno gazi iz nacionalističkih i velikodržavnih aspiracija, što je u slučaju Crne Gore posebno očigledno", kazao je Drašković.

On je rekao da je nestankom Crne Gore kao države nakon Prvog svjetskog rata došlo do nestanka crnogorske crkvene samostalnosti a Zakon o slobodi vjeroispovjest, koji se mjesecima od strane SPC i srpske političke opozicije pokušava staviti van snage, ispravlja samo mali dio te istorijske nepravde.

Drašković je pozvao građanke i građane da glasaju za LP kao političkom garanta zaštite državnih interesa Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније