Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 07. 2020. 20:45 >> 20:44

DPS DANILOVGRAD

"Istina o kolektoru"

Iz danilovgradskog OO DPS-a danas su reagovali na izjavu predsjednika OO SD Danilovgrad, Radovana Radulovića, da su Socijaldemokrate protiv izgradnje kolektora na lokaciji Landža.

“Pitanje izgradnje kolektora ili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, g-dine Raduloviću, datira još od 2010. godine, zaključenjem ugovora između Evropske banke za obnovu i razvoj i države Crne Gore, koji je kao takav obuhvatio, grubo rečeno, rehabilitaciju i proširenje vodovodne mreže, nabavku i instalaciju SCADA sistema, rehabilitaciju postojeće i izgradnju nove kanalizacione mreže i izgradnju navedenog postrojenja”, odgovorili su iz OO DPS Danilovgrad.

Naredni korak sprovođenja i implementacije prednje pomenutog ugovora, u dijelu izgradnje kolektora, kako su kazali, je bio usvajanje planske dokumentacije 2014. godine kojom je tada definisana lokacija Landža za izgradnju kolektora.

“Iako se čini suvišnim ponovo ukazati, ali zbog ,,životnog pitanja“, ponovićemo, da je postupak usvajanja planske dokumentacije tj. prostorno urbanističkog plana Opštine Danilovgrad sproveden po metodologiji Svjetske banke, odnosno takozvanom participativnom pristupu, uz učešće što većeg broja građana, nakon čega je uslijedila transparentna javna rasprava. Rezultat te javne rasprave je bilo 186 datih primjedbi na predmetni plan, od čega NITI JEDNA se nije odnosila na lokaciju izgradnje budućeg kolektora, koja je kao takva navedena i na strani 195 u tekstualnom dijelu ovog dokumenta”, rekli su iz DPS-a.

Oni su podsjetili da je SDP tada učestvovovao u vršenju vlasti i usvojila navedeni dokument.

“Samo godinu dana poslije, 2015. godine, usvojen je detaljni urbanistički plan „Danilovgrad-centar“. Na strani 22 i 53 ovog dokumenta je navedena lokacija Landža za izgradnju budućeg kolektora i nakon sprovedenog zakonskog postupka sa učešćem javnosti, opet nije data niti jedna primjedba u pogledu predmetne lokacije.

Nadalje, g-dine Raduloviću opet, samo jednu godinu kasnije, dakle 2016. godine, usvojen je Lokalni plan zaštite životne sredine, koji na 41 strani spominje lokaciju Landža za izgradnju budućeg kolektora”, poručili su Raduloviću iz DPS-a.

Ponovili su da, i na javnoj raspravi koja je prethodila usvajanju ovog dokumenta, opet nije bila niti jedna primjedba u pogledu označene lokacije.

“Opet, samo godinu dana kasnije, dakle 2017. godine, raspisuje se tender za izbor projektanta i izvođača radova za predmetni kolektor i isti je objavljen u sredstvima javnog informisanja. Nakon okončane tenderske procedure po međunarodnim pravilima zaključen je ugovor decembra 2018. godine.

Opet, samo godinu dana kasnije, oktobra 2019. godine, jedna od tačaka sjednice lokalnog parlamenta je bila i informacija koja se, između ostalog, bavila i pitanjem izgradnje predmetnog kolektora. Niko iz partije na čijem ste čelu nije uzeo učešće u raspravi povodom ove tačke dnevnog reda”, kazali su oni.

Oni su Raduloviću poručili da su po prvi put Socijaldemokrate Danilovgrada, koji su ujedno i građani Danilovgrada, u maju ove godine iskazali protest zbog izbora lokacije Landža za izgradnju budućeg kolektora, na majskoj sjednici lokalnog parlamenta.

“Dakle, sumiranjem jasnih i nepobitnih činjenica vrlo utemeljeno možemo da konstatujemo da je Vaše istupanje u javnosti, po ovom pitanju, čisto politikanstvo, i da nikada nije bilo ,,životno pitanje” kako pokušavate da ga predstavite. Jer, životna pitanja, g-dine Raduloviću, obavezuju svakog građanina, bez obzira da li je isti politički angažovan ili ne, da bezkompromisno javno iznese svoj protest.

Vi to, nikada nijeste uradili u zadnjih 10 godina, ni kao građanin, ni kao član partije, niti bilo ko iz vaše sadašnje i tadašnje partije kojoj ste pripadali. Štaviše, koalicionim sporazumom iz septembra 2018. godine, na bazi koga ste uzeli učešće u gradskoj vlasti, ste kao životna pitanja prepoznali samo ,,političke funkcije” za svoje članove, ali ne i „životno pitanje“ lokaciju Landže – srce Danilovgrada”, poručuju iz DPS-a.

Očigledno je, kažu, da je ,,srce” Danilovgrada za Radulovića počelo da kuca tek 2020. uoči najavljenih izbora.

“Vaša nezainteresovanost za ovo ,,životno pitanje“, se i poslije svih ovih godina oslikava i kroz Vašu rečenicu da je „dislociranje kolektora jeftinije od dislociranja predmetnog dalekovoda“, jer da ste se zainteresovali, znali bi, a kao ugledni poslovni čovjek i pretpostavili, da ugovor sadrži i kaznene odredbe koje se aktiviraju usled neizvršavanja istih. Da ste se imalo zainteresovali za „srce“ Danilovgrada znali bi ste o kojim novčanim iznosima je riječ.

Ništa manje tendeciozan i politikantski je i Vaš dio izjave gdje navodite da ,,ste inicirali projekat proglašenja rijeke Zete parkom prirode“. Kao predsjednik partije koju predstavljate, očekujemo da pokažete dokument – predlog ili inicijativu koju ste potpisali Vi ili bilo ko iz Vaše partije u vezi proglašenja rijeke Zete parkom prirode, jer za očekivati je da takvu neku inicijativu javno proklamujete”, navodi se u reagovanju DPS-a.

Raduloviću si poručili da je Park prirode „Rijeka Zeta“ proglasila Vlada Crne Gore, a na inicijativu Opštine Danilovgrad i Glavnoga grada.

“Učešće u realizaciji ovog projekta uzeli su veliki broj ustanova, resorno ministartvo i zaposlenih u Opštini Danilovgrad i Glavnom gradu, što je vrlo lako i dokumentovati, te je dalje komentarisanje Vaše izjave u ovom dijelu suvišno”, zaključili su iz danilovgradskog DPS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније